МБАЛ-Шумен изпрати писма до всички общини от областта с молба да помогнат със средства за ремонта на етажа, в който ще бъде монтиран новият Ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/. Нужни са около 300 хил. лв. 

Договорът за покупката на апарата вече е подписан, трябва обаче да бъдат подготвени помещенията на първия етаж на стария Терапевтичен блок, в които ще бъде ситуиран.

„Искаме от общините в областта да дадат средства според дяловото им участие в болницата. Това ни написа и здравният министър в писмо - казва, че е редно и другите акционери да помогнат, защото все пак държавата е дала за апарата 2 милиона“, обясни за ШУМ.БГ директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов. 

По договор новият ЯМР трябва да бъде доставен и монтиран до август. Той е последно поколение на марката Тошиба. Болницата вече има медицинските специалисти, които ще работят с апарата. 

Припомняме, че в Шумен апарат за ядрено-магнитен резонанс няма от повече от 10 години. За образна диагностика пациентите в момента се изпращат в Русе и Варна. 

Акционер с най-голям дял в болницата е държавата, която притежава с 64,61%. Следват община Шумен с 21,21%, Нови пазар с 2,75%, Велики Преслав с 2,19%, Каолиново с 1,81%, Върбица с 1,56%, Каспичан с 1,46%, Венец с 1,16%, Смядово с 1,13%, Хитрино с 1,08% и Никола Козлево с 1,04%. 

ШУМ.БГ