След повече от 10-годишно прекъсване в Шумен отново ще има Ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/. Апаратът за образна диагностика ще бъде купен от Многопрофилната болница за активно лечение, като за целта е пусната обществена поръчка на стойност 1,980 млн. лв. с ДДС.

Средствата са отпуснати от Министерството на здравеопазването.  

„ЯМР в Шумен няма от години и от пациентите се насочват или към Русе, или към Варна, като най-близки места с такъв апарат. От доста години се опитваме и ние да имаме такъв, който да обслужва цялата област. Не само ние насочваме пациенти за такова изследване, насочват се и от Комплексния онкологичен център, и от кабинети и всякакви специалисти“, каза за ШУМ.БГ зам.-изпълнителният директор на МБАЛ-Шумен д-р Недко Тодоров.

Избрано е място – Ядрено-магнитният резонанс ще се сложи на първия етаж в старата сграда на болницата, където преди години е било Рентгеново отделение. В момента тече проектиране на помещенията, където ще се монтира апарата, после предстои вътрешен ремонт.

„В рамките на година силно се надявам апаратът при нас да заработи“, каза д-р Тодоров.

За последно в Шумен разполагаше с работещ ЯМР през 2009-та година. Апаратът беше общински и работеше в сградата на Поликлиниката. Поради изтичане на ресурса му, той бе изваден от употреба.

ШУМ.БГ