Трима зрители, пострадали по време на състезанието по планинско изкачване в Шумен през 2018 г., осъдиха организаторите на надпреварата за нанесени неимуществени вреди.

Тогава БМВ-то на полота Николай Георгиев се вряза в публиката и Л. Й. Ц., К. Ц. Ц. и И. Н. Т. бяха ранени.

Пострадалите са завели дело в Шуменския окръжен съд за причинен щети,, като съдът е постановил решение по делото.

Според него организаторите на автомобилното състезание - Българска федерация по автомобилен спорт, Сдружение Автомобилен спортен клуб „Стари столици-2002“ и община Шумен, трябва солидарно да заплатят общо 76 000 лв. на тримата пострадали, плюс законна лихва върху главницата, считано от 15.04.2018 г., както и суми за адвокатски разходи и държавна такса.

Пострадалите при ПТП-то са предявили по-голямо обезщетение, общо 190 000 лв., но съдът е редуцирал сумите с 30%, поради факта, че тримата са се намирали на място, което е било забранено за зрители и така са допринесли сами за получените им увреждания. От исканите суми са извадени и по 18 000 лв., която всеки от тримата е получил от застрахователя на надпреварата.

Така на Л. Й. Ц, която по време на катастрофата е била бременна, съдът е определил обезщетение от 20 000 лв. и лихвата към тях. На К. Ц. Ц трябва да заплатят 32 000 лв., лихвата върху тях и 2146 лв. за медицински разходи. 24 000 лв. е обезщетението за И. Н. Т.

Решението на съда в Шумен не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.

ШУМ.БГ