Краят на една епоха в плуването!

Французинът Леон Маршан счупи последния останал индивидуален световен рекорд на Майкъл Фелпс, като спечели титлата на 400 м съчетано плуване в първия ден на световното първенство.

21-годишният Маршан, който тренира в Аризона под ръководството на треньора на Фелпс - Боб Боуман, закова хронометрите на 4:02:50 минути, като подобри с над секунда върховото постижение на американеца, което бе поставено на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година.

Миналата година французинът остана на 44 стотни от рекорда, а самият Фелпс сподели преди старта на световното, че се надява да има ново върхово постижение. Нещо повече - най-титулуваният олимпиец в историята изгледа лично плуването на Маршан, а след финала стана на крака и аплодира новия световен рекордьор.

Феновете в Япония видяха и още едно върхово постижение. Австралийката Ариарне Титмус спечели на 400 м свободен стил пред Кейти Ледецки с 3,35 секунди, подобрявайки световния рекорд със седем десети.

Преди това пък българинът Йосиф Миладинов не успя да се класира за финала на 50 метра бътерфлай.

Той завърши последен в първата полуфинална серия с време от 23.40 секунди. Така националният рекордьор се нареди на 16-о място в дисциплината, а след това обясни, че лошият старт се е оказал решаващ. Йосиф Миладинов ще плува и на 100 метра бътерфлай на шампионата в Япония. Сериите ще се проведат на 28 юли.

Дир.бг