Решението за дисциплините, които ще бъдат включени в програмата на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028, ще бъде взето в следващите няколко седмици. Това заяви президентът на Международната федерация по американски футбол (ИФАФ) Пиер Троше, цитиран от Ройтерс.

Очаква се в Лос Анджелис своя дебют да запише разновидността на американския футбол - флаг футбол. Аматьорският вариант на най-популярният спорт в САЩ, в който състезателите са редуцирани до по петима на отбор и в който е забранен физическият контакт, се конкурира с още осем дисциплини за едно от местата в програмата на Лос Анджелис 2028.

След като САЩ излъчи своите предложения, те трябва да бъдат одобрени от Международния олимпийски комитет (МОК) на заседание през октомври.

"Очакваме решение от организационния комитет на Лос Анджелис 2028 в следващите няколко седмици. Фокусирани сме върху нашите задачи, но очакваме решението скоро", казва ръководителят на ИФАФ Пиер Троше.

Флаг футболът ще има много сериозна конкуренция и тя идва най-вече от крикета, който е един от най-гледаните и най-стабилни финансово спортове. В листата са още бейзбол/софтбол, лакрос, брейкденсинг, кикбокс, скуош, моторни спортове и карате. В последния спорт България има действаща олимпийска шампионка - Ивет Горанова, която ще бъде такава и при евентуално участие в Лос Анджелис. Каратето не присъства в програмата на Париж 2024.

Въпреки изключително силната конкуренция, флаг футболът има големи шансове да попадне в програмата на Лос Анджелис 2028 заради огромната си популярност в САЩ и растящата такава на Националната футболна лига (НФЛ) на международния пазар, пише още Ройтерс. Очаква се на Олимпиадата да играят и професионални състезатели от най-гледаното първенство в Съединените щати.

"Направихме предварително запитване към играчите и НФЛ дали това представлява интерес за тях, а отговорът бе положителен. Изключително много се вълнуваме от възможността да видим суперзвездите от НФЛ на Олимпийски игри", заяви президентът на НФЛ Европа - Брет Госпър.

Организаторите на Париж 2024 избраха четири дисциплини, които бяха включени в настоящия олимпийски цикъл - брейкденсинг, спортно катерене, скейтбординг и сърфинг. Последните три бяха част и от Токио 2020, a бейзбол/софтбол и каратето на Горанова отпаднаха.

БТА