Българския футболен съюз официално отговори на вчерашната пресконференция на Димитър Бербатов. В позицията на ръководството на родния футбол се подчертава, че Бербатов услужливо подминава фактите, че за няколко месеца са приети нови 66 клуба за членове на организацията, като повечето от тях са с детско-юношески школи и се фокусират върху развитието на младите.

От БФС добавят, че мотивите за изключване от членство във федерацията: "те са или неучастие в спортна дейност, или неплащане на членски внос, или свързани лица в управата, или системно нарушаване на устава и вътрешните актове на БФС, например - вмешателство на външни лица и организации във вземането на решения на футболен клуб. Законът за юридическите лица с нестопанска цел дава възможност на всеки клуб да подаде жалба пред следващо Общо събрание и съответно да възстанови статута си при одобрение".

Ето и цялата позиция:

"Ръководството на Българския футболен съюз с изненада установява, че самозваните радетели на справедливостта в българския футбол все повече залитат към мантрата, че лъжата, повторена сто пъти, се превръща в истина.

Последната им медийна изява тръби, че Изпълнителният комитет на БФС с лека ръка е изхвърлил 41 клуба, и по този начин е оставил три хиляди деца без възможност да практикуват любимия си спорт. Че сред членовете на БФС се извършва чистка, само и само вечният претендент да не вземе "сигурна" победа на следващ конгрес.

Популизъм с недобре скрити елементи на сляпа управленска амбиция.

На вниманието на г-н Бербатов и беквокалистите му - нито след драматическото им представление на 18 март миналата година, нито в момента, Българският футболен съюз е забранявал на деца да играят футбол или да участват в турнири; нещо, което дебело подчертахме в момента, в който именно той и екипът му подстрекаваха малолетни да вандалстват пред Дома на футбола. Нещо повече - много от отстранените клубове вече са се пререгистрирали и извършват дейността си - право, което Уставът на БФС дава.

И като става дума за устав - мотивите за изключване от членство във федерацията са или неучастие в спортна дейност, или неплащане на членски внос, или свързани лица в управата, или системно нарушаване на устава и вътрешните актове на БФС, например - вмешателство на външни лица и организации във вземането на решения на футболен клуб. Законът за юридическите лица с нестопанска цел дава възможност на всеки клуб да подаде жалба пред следващо Общо събрание и съответно да възстанови статута си при одобрение.

Що се отнася до "хилядите" деца (тъй като другата отчетлива тенденция на господата е да използват деца, независимо за демагогия или подстрекано хулиганство), г-н Бербатов услужливо подминава факта, че в рамките на няколко месеца Българският футболен съюз прие за членове 66 клуба, повечето от тях - академии и школи с фокус върху развитието на детско-юношеския футбол.

Разбира се, те биват неглижирани по една проста причина - не могат да гласуват на следващ конгрес. Не са интересни.

Г-н Бербатов също така премълчава, че БФС постоянно организира мероприятия и надпревари в подкрепа на децата - само тази седмица в София, Трявна и Албена ще се проведат три турнира с участието на (наистина) хиляди деца. Хиляди преминават ежеседмично и през терените на Национална футболна база "Бояна".

Ако г-н Бербатов разполагаше с необходимия ръководен (или друг професионален) опит, сигурно щеше да прецизира твърденията си, защото щеше да е наясно, че с подобни скалъпени обвинения единствено може да стане досаден и смешен.

Но пък доста по-мъдри хора са казали, че опитът е това, което получаваш, когато не получиш това, което искаш".

Дир.бг