Паметникът-портал на 7-ми преславски полк в Шумен ще бъде възстановен на мястото на съществуващия портал на Военното училище на улица „Карел Шкорпил“ 1. Това реши днес единодушно Областната комисия „Военни паметници“.

Споровете, къде да бъде изграден наново разрушеният от комунистическия режим през 50-те години на миналия век паметник на славния 7-ми преславски полк, се водиха повече от 8 години. През 2015-та Министерството на отбраната отпусна целево 25 хил. лв. Проектът обаче зацикли заради мястото, на което да бъде възстановен. През годините се спрягаха много варианти, сред които и оригиналното му местоположение, на което в момента е Паметника на свободата, известен като „Разперко“. Друг вариант бе в южната част на пл. „Кристал“, за където арх. Валерий Колев изработи проект. 

На днешното заседание на Комисия „Военни паметници“ стана ясно, че началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ ген. Иван Маламов е изпратил писмо, с което дава съгласие Паметникът-портал да се възстанови на мястото на съществуващия портал на Военното училище.

„Държа да подчертая, че достигането до това решение премина през дискусии назад във времето и други дейци и предишни инициативни комитети, които са работили за тази идея. Взели сме всички неща предвид и сме ги облекли като едно крайно решение, като апелът ми е да финализираме тези усилия и да превърнем сегашния портал в действащ портал-паметник“, каза председателят на инициативния комитет за паметника Владимир Йолов.

Архитект Валерий Колев представи изработена от него нова визуализация на бъдещия паметник. Той обясни, че за да се впише паметмника-портал на определеното място е нужно да се направят промени по околното пространство. Трябва да се премахне контролно-пропускателния пункт от дясната страна на входа, като се премести отляво. Необходимо, според Колев, е и да се ремонтира фасадата на сградата отзад.

За целия проект положително становище даде Радослав Симеонов, главен експерт в Отдел "Военни паметници и военно-патриотично възпитание" на Министерството на отбраната.

На заседанието стана ясно, че ще са необходими средства в много по-голям размер от отпуснатите на община Шумен 25 хил. лв. „Пътищата за това са чрез търсенето на общински средства и с дарения. Министерството на отбраната също може да се включи в този процес, но трябва да се извърши по закона ново кандидатстване за допълнително финансиране, защото вече веднъж са дадени пари и има по-сложен режим на работа. Предложението ще бъде разгледано допълнително, но предвид значимостта на този паметник предполагам, че ще бъде направено изключение. Но всичко зависи и от това как община Шумен ще кандидатства, може да има и целеви средства, но е рано да се каже“, каза Радослав Симеонов. 

Владимир Йолов обясни, че инициативният комитет ще стартира кампания по набиране на средства.

„Взехме добро решение за възстановяване на историческата справедливост – паметник, разрушен от тоталитарния режим, буквално унищожен, се възстановява по един цивилизован начин, за да се покаже, че в България има нови реалности“, каза областният управител и председател на Комисия „Военни паметници“ проф. Добромир Добрев.    

ШУМ.БГ