Александър Везенков официално бе представен като баскетболист на Сакраменто.

"Най-полезният играч" на последния сезон в Евролигата подписа договор с "кралете" за три сезона и ще стане вторият българин в НБА след Георги Глушков, който игра за Финикс Сънс в средата на 80-те години на миналия век.

В столицата на Калифорния Саша ще играе с №7. Досега в Олимпиакос той носеше №14, който обаче е "пенсиониран" от Кингс заради легендата Оскар Робъртсън.

Представителите на медиите останаха впечатлени от нивото на английския език на българската звезда и го поздравиха за това.

На пресконференцията бе и Монти МакНеър - генералният мениджър на клуба и един от основните виновници за трансфера на Везенков в посока САЩ.

    "Щастлив съм и съм развълнуван, това е голямо решение за моята кариера. Радвам се, че ще играя в Сакраменто. Те показаха, че ме искат. Не обичам да говоря, обичам да говоря с представянето си на терена. Искам да побеждаваме, да печелим мачове и да ставаме по-добри. Готов съм да помогна по какъвто начин отбора има нужда от мен.Не очаквах, че почти всеки един от ръководителите на отбора ще дойде до Гърция, а това много ми помогна. Защото както казах, това е голямо решение. Показаха ми уважение и това, че ме искат в Кингс", обоснова българинът решението си да отиде в НБА.

    "Прегледах положителните и отрицателните неща. И видях, че тук е мястото за мен. Все пак идвам в отбор, който побеждава и искам да помагам това да продължи. Всички около мен ме подкрепят - семейството ми, приятелите ми, моята приятелка. А Сакраменто също ме прие с отворени ръце, само от няколко дни съм тук, но се чувствам вече у дома. Сякаш имам ново семейство, което ме приветства чудесно", сподели той относно новото си приключение.

    "Харесва ми бързината, с която отбора играеше през миналата година. Също така движението, подаването - не е като на типичен НБА отбор. Сакраменто Кингс игра със стил, който харесвам и ми е приятно да гледам. Вярвам, че ще помогна на отбора да постигне целите си и да печели мачове.

    Наясно съм, че това е съвсем различен баскетбол от този в Евролигата. Но смятам, че мога да пасна. Тук съм, за да се боря и да работя здраво всеки ден. Най-важното за мен е отборната игра", добави крилото относно новия си тим и кое го е накарало да реши да подпише с Кингс.

    "Ще продължа да правя това, което съм правил досега. Трябва да съм готов ментално и физически, за да се приспособя възможно най-бързо. Вярвам, че организацията и съотборниците ми ще ми помогнат. Невероятно е, че ще играя с All-Star играчи и толкова добри съотборници", смята Везенков.

    "Всяко момче от Европа иска да дойде в НБА. Сега съм тук и започвам отначало. И ще се боря. Баща ми ме съветва да бъда себе си всеки ден. Да бъда същият човек, който бях, когато започнах да играя баскетбол. Да уважавам всички и да работя здраво", завърши българският национал.

На представянето присъстваха родителите му - Сашо и Янка, както и част от треньорския щаб и съотборниците му. Майк Браун, най-добрият треньор в НБА миналия сезон бе в залата, заедно със звездата ДеАрън Фокс и Кийгън Мъри.

Дир.бг