Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов заяви, че тимът е далеч от големите отбори в момента. Волейболистите отпаднаха на осминафинал от Франция, а преди това в групата във Варна загубиха три от петте си мача.

"Двата ни двубоя с топ отборите ни показа, че мястото ни е дотук. Не може така категорично да падаш два пъти пред своя публика. Не е само малшанс. Ниво и игра е. Искаше ни се нещо повече, реалността е, че след като загубиш двата мача от големите отбори - това означава, че си далеч. Не трябва да се заблуждаваме, а да си кажем реалността. Искахме да внесем опит, но трябва да се гледа реалността и да се гради отбор с млади момчета, нов отбор, който да трупа опит. Само така ще се върне волейболът ни на конкурентно ниво. В момента сме един отбор от средноевропейско ниво с потенциал, но все още не показваме реално този потенциал по време на мач.", каза Константинов.

Той заяви, че отборът не е издържал на напрежението пред публиката във Варна.

"Европейският шампион е нашата публика. Беше фантастична във всеки мач. При такива фенове е удоволствие да се играе. Въпросът е, че нашият отбор не беше готов. Още преди първенството каза, че трябва да привикнем към варненската публика. Периодът на адаптация се оказа дълъг. Атмосферата повече ни пречеше, отколкото помагаше. Залата повече ни натисна, отколкото ни помага - не е упрек. Хората нямат вина - всеки един състезател може само да мечтае да играе пред такава публика", каза още Константинов.

След отпадането от Франция двама от опитните играчи - Теодор Салпаров и Георги Братоев, които се завърнаха в тима през това лято, обявиха, че се оттеглят. По-късно Салпаров все пак уточни, че може да играе и в олимпийската квалификация в Китай от 30 септември до 8 октомври. България е в група С заедно с Китай, Полша, Аржентина, Нидерландия, Канада, Мексико, Белгия, България, а място на олимпиадата в Париж ще получат само първите два тима.

Константинов заяви, че в състава ще има само козметични промени: "Разчитам на тези хора, които имаме в момента. Не можем да произведем за седмица, месец или два заместници на някои постове. Безспорно сме аутсайдери, там има фаворити, които последните четири години са в медалите на големи първенства. не знам дали няма да играем по-добре, отколкото на домашното европейско първенство, аз имам такъв усет."

Президентът на федерацията Любомир Ганев призна, че тимът се е представил под очакванията на европейското.

"Първенството не приключи по начина, по който си го представяхме. Целта беше поне участие на четвъртфинал, не успяхме да я постигнем, но пък остава третото и може би най-важното състезание за годината - олимпийската квалификация. Ако успеем да се класираме в първите два отбора, мисля, че всички ще забравим това, което направихме през тези 10 дни", коментира Ганев.

Дневник