Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони Административен договор № РД 50-117/03.04.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ Процедура № BG06RDNP001-19.610 за подбор на проекти за подготвителни дейности Подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година

Местна инициативна група „Велики Преслав” успешно изпълни планираните дейности по подмярка „Помощ за подготвителни дейности“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020. 

Постигнати са основните цели на проекта и следните очаквани резултати: 

  • Разширяване на териториалния обхват на МИГ „Велики Преслав” с включване на част от селската територия на община Шумен - с. Дибич, с. Ивански, с. Мараш, с. Радко Димитриево и с. Салманово;
  • Регистрирана Местна инициативна група „Велики Преслав - Шумен”;
  • Изготвена стратегия за Водено от общностите местно развитие (СВОМР) за цялата територия, обхваната от МИГ „Велики Преслав-Шумен”;
  • Постигната проектна готовност за кандидатстване при обявяването на процедура за подбор на стратегии на МИГ.

В процеса на разработване, популяризиране и консултиране на стратегията, са спазени основните принципи на подхода ЛИДЕР/ВОМР, в т.ч. планиране „отдолу-нагоре” с активното участие на местната общност.

За популяризирането на процеса на изготвяне на СВОМР и за консултирането на стратегията с местната общност и заинтересованите страни, в периода от м. април до м. септември 2023 г. са изпълнени поредица от информационни и разяснителни дейности и събития: работни срещи, конференции, обучения; обществено обсъждане; изготвяне и разпространение на презентациионни и печатни материали.

Публикувани са статии в регионалната електронна медия Шум.бг, информиращи местната общност за подготвителните дейности; популяризирани са възможностите за финансиране на различни инвестиционни и неинвестиционни дейности от различните фондове и програми чрез включването на мерки в разработваната стратегия за ВОМР; направени са излъчвания по регионалното радио „Шумен”.

Проведени са срещи между представители на партньорите от МИГ „Велики Преслав”, Община Шумен и присъединената територия; консултации със заинтересованите страни; кампаннии за разпространение на информационните материали и за активиране на участието в подготвителните дейности; информиране на местната общност чрез сайта, страницата на МИГ в социалната мрежа Фейсбук и други.

Представители на местната общност и на заинтересованите страни са включени в дейностите за проучвания и анализ на средата, потребностите, нагласите и намеренията при прилагане на подхода ВОМР. Извършено е консултиране на варианти на разработваната стратегия по отношение на цели, приоритети, програми, мерки, допустимите дейности и разходи, финансовите параметри, критериите за подбор на проекти, индикатори за изпълнение и резултат; проведено е обществено обсъждане.

Приоритетите на разработената стратегия за Водено от общностите местно развитие могат да се обобщят и представят в три основни направления за проектна подкрепа:

  1. Местната икономика – развитие на земеделие, производства, услуги и занаяти. 
  2. Местната инфраструктура, природа и култура –  подобряване на средата за живот и реализация на хората от всички социални и възрастови групи.  
  3. Местните хора – едновременно двигател и ползвател на развитието, ценни като отделни индивиди, но и като общност, в която уязвимите групи получават подкрепа за образование, социално приобщаване и трудова реализация.

В съответствие с определените приоритети, стратегията за ВОМР на МИГ „Велики Преслав - Шумен” предвижда финансиране от три европейски фонда:

  • Еропейски земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР); 
  • Европейски социален фонд (ЕСФ+); 
  • Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР). 

Разработените мерки предвиждат подкрепа за местни проекти по четири програми: 

  • Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 (СПРЗСР) – ЕЗФРСР; 
  • Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 (ПРЧР) – ЕСФ+; 
  • Програма „Образование” 2021-2027 (ПО) – ЕСФ+;  
  • Програма „Околна среда” 2021-2027 (ПОС) – ЕФРР.

Избраните в стратегията мерки от всяка програма, чрез които да се финансират проектите на одобрените бенефициенти, съответстват на проучените потребностите, както и на целите и приоритетите за развитие, определени с активното участие на местната общност.

Заинтересованите страни по стратегията на МИГВелики Преслав-Шумен”, като бъдещи получатели на безвъзмездна финансова помощ по проекти за устойчиво и екологосъобразно развитие на обхватнатата територия, и като крайни ползватели на резултатите от изпълнението им, са:

  • Община Велики Преслав;
  • Община Шумен (за част от територията – петте включени села);
  • Общински училища и детски градини;
  • Народни читалища;
  • Неправителствени организации;
  • Физически лица – земеделски стопани или упражняващи занаят;
  • Предприятия, осъществяващи земеделски дейности;
  • Предприятия, преработващи селскостопански продукти;
  • Микропредприятия в сферата на производствата и услугите;
  • Работодатели от територията - по мерките за обучения и субсидирана заетост.
  • Цялото население на обхванатата територия – гражданите, в т.ч. представители на уязвимите и малцинствени групи; местен бизнес; местни организации и институции – като крайни ползватели на резултатите от изпълнените проекти.

Проектът на СВОМР ще бъде актуализиран в съответствие с указанията по предстоящата за обвяване процедура за прием на стратегии на МИГ. Преди кандидатстването стратегията подлежи на одобрение от Общото събрание на Местна инициативна група „Велики Преслав - Шумен”.

Подходът ВОМР е инструмент за развитие на селските райони с вече доказани ползи в два програмни периода. Финансираните проекти по стратегия за ВОМР, отговарят на предварително установените потребности, развиват и надграждат местния потенциал. 

С финансирането на малки проекти по стратегията за ВОМР не могат да бъдат разрешени всички съществуващи проблеми на обхванатата територия, затова тя е фокусирана върху трите основни приоритета с техните специфични цели и планирани мерки.

Приносът на стратегията за ВОМР на МИГ „Велики Преслав – Шумен” ще се интегрира и допълва с политиките и плановете на местно, областно, регионално и национално ниво. Прилагането на многосекторен подход в координираност и партньорство предоставя нови възможности за развитие на селския район, вкл. с прилагане на концепцията за „интелигентни селища”, както и за постигане на устойчиви резултати при най-ефективно използване на местните ресурси и потенциал.

Платена публикация

Сдружение с нестопанска цел «Местна инициативна група Велики Преслав» Адрес на офиса: град Велики Преслав, област Шумен, ул. «Борис Спиров» № 76, ет. 3