Повече от 1900 атлети от цял свят ще застанат на старта на трите състезателни дистанции на Софийския маратон, който тази година ще се проведе на 8 октомври, неделя. Това заявиха организаторите на традицонната пресконференция преди едно от най-масовите събития в спортния календар на столицата.

Още над 1500 други пък се очаква да се включат в съпровождащото събитието "Фън Рън" бягане, което ще бъде на пет километра и е отворено за абсолютно всички желаещи да се включат в него. Така общият брой на хората, които ще тичат по трасето на Софийския маратон се очаква да бъде около 3500 души.

 "Повече от 1900 души са регистрирани на трите дистанции - 10, 21 и 42 километра. Онлайн регистрацията вече затвори, но на 5 октомври отваря рейс офисът, който тази година ще бъде на ново място - в градинката пред Народния театър "Иван Вазов". Там бегачите, които досега не са се записали, ще могат да се регистрират на място", заяви Даниел Дуков, който е спортен директор на Маратона на София.

"И тази година запазваме традицията медалите да бъдат със силуета на някое от емблематичните сгради на София. Тази година сме избрали да бъде Народното събрание. Този медал ще остане за спомен на всички участници, които с всяка година се увеличават. Заради сертификата, който има нашият маратон, той става все по-популярна дестинация за рънинг туристите. Освен медала, участниците ще получат и традиционните тениски на маратона. За момента сме получили заявки от участници от повече от 45 държави. Има някои доста екзотични като Тайланд, Колумбия и Малави", добави Дуков.

Той разкри, че наградният фонд на състезанието тази година е над 65 000 лева, като са предвидени и премии от по 1000 евро за рекорди на трасето в маратонската дистанция. Настоящото върхово постижения при мъжете е 2 часа, 13 минути и 3 секунди, а при жените е 2 часа, 28 минути и 38 секунди. Четири жени и девет мъже ще се борят за подобряването на тези рекорди, като ще има атлети от Етиопия, Кения, Франция и Мароко.

В деня на Софийския маратона ще бъдат затворени улиците, по които ще премине състезанието.

Първи точно в 9:30 часа ще потеглят „класическите“ маратонци на 42,195 километра. В 9:45 часа е стартът на полумаратона на 21 километра, а в 10:00 часа тръгват бегачите на 10 километра. В 10.15 часа е масовият старт на 5 километра, а веднага след това ще потеглят и бегачи с трансплантирани органи. Контролното време на маратона е 5 часа и 30 минути.

За първи път към Софийския маратон ще има и подгряващо състезание. То ще бъде седмица по-рано - на 1 октомври (неделя) и ще се проведе в района на сградата на НДК. За него вече има записани над 300 души от 10 европейски държави. Ще има бягания на 2,5 и 5 километра, както и щафети на 10 и на 20 километра. 

БТА