Аржентина, Уругвай и Парагвай, които ще приемат първите три мача от Световното първенство през 2030 година, ще се класират директно за Мондиала, както и другите страни-домакини - Мароко, Испания и Португалия, уточниха от ФИФА в четвъртък.

Ако формулата за първенство на три континента, която бе лансирана в сряда, отговори на всички технически критерии до края на 2024 година, турнирът ще започне с шест отбор, които автоматично ще бъдат класирани за финалната фаза от общо 48 участника.

ФИФА бе запазила правото за автоматично участие само за Мароко, Испания и Португалия в началото, но в четвъртък допълни, че и трите южноамерикански страни ще се възползват от тази привилегия.

С преминаването във формат от 48 страни от 2026 година и Световното първенство в САЩ, Канада и Мексико три от шестте квоти за Южна Америка вече ще бъдат заети.

Трикратният световен шампион Аржентина е участвала на всички финали от 1974 година насам, докато Уругвай не е изпускал първенство от 2010. Парагвай обаче не се класира за последните три Мондиала, като последното му участие е от 2010.

Трите страни, които бяха кандидати заедно с Чили за организирането на целия турнир, в крайна сметка се отказаха в замяна на правото да посрещнат първите три мача от Световното първенство.

БТА