Григор Димитров се класира на деветия си Мастърс полуфинал в своята кариера.

Българинът успя да преодолее чилиеца Николас Джари със 7:6(2), 6:4 и заслужи място сред най-добрите четири на Мастърса в Шанхай.

След великолепната победа над Карлос Алкарас, Гришо запази своята концентрация и изигра още един чудесен мач, в който не направи почти никакви грешки. Успя да вземе реванш от Джари за загубения финал в Женева през тази година, като освен това не му даде нито една възможност за пробив.

Спечелен тайбрек и един пробив във втория сет му бяха достатъчни да се класира за първия си Мастърс полуфинал за годината, като там ще се изправи срещу Юго Умбер от Франция или Андрей Рубльов от Русия.

Днешният мач беше надстрелване със сервис, като двамата забиха общо 24 аса. За Джари те бяха с два повече, но световният №22 показа колебания в някои от сервис геймовете си най-вече след непредизвикани грешки от форхенд. Спаси няколко възможности със сервис, но четвъртата такава във втория сет се оказа решаваща. Григор проби за 4:3 и не погледна назад до края.

Първият сет определено не предложи кой знае какво шоу за публиката, защото двамата се затрудняваха изключително много да връщат сервисите си. В тази част забиха общо 15 аса, като логично не се стигна до пробиви. При 3:2 Григор направи супер отиграване от бекхенд, а после двойна грешка на чилиеца донесе единствената възможност за пробив в сета. Той обаче я неутрализира със сервис.

При 5:4 Григор поведе с 30:15 на сервис на съперника, но тогава последваха три поредни аса. Логично се стигна до тайбрек, в който българинът бе перфектен и дочаква две грешки от форхенд на Джари, които донесоха единствените мини пробиви.

Вторият сет също започна с много добро сервиране и от двамата, но отново не липсваха възможности за Гришо. Той имаше такава още в откриващия гейм, но отново Джари я неутрализира със силен сервис. Асовете продължаха да валят, но това се промени при 3:3. Тогава Джари сервираше и показа огромна нервност.

Непредизвиканите му грешки от форхенд донесоха нови два брейкбола. Първия го неутрализира с ас, а втория със смел форхенд след ретура. После обаче нова грешка от форхенд донесе трети, а там не успя да вкара смач на висока топка и Григор проби за 4:3. След това двамата влязоха в по-дълги разигравания, но българинът се справи и затвори мача с 6:4.

Класирането на полуфинал ще донесе поредно изкачване на Григор Димитров в световната ранглиста, като момента във виртуалната такава той е на 16-о място. При класиране на финал със сигурност за връща в топ 15.

Дир.бг