Днес избираме общински съветници, кметове на общини и кметове на кметства в първи тур на местни избори.

Изборният ден на територията на Шуменска област започна нормално, без нарушения и произшествия. В 7,10 часа сутринта секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени от охраняващите ги полицейски служители на председателите на всичките СИК. Без инциденти протече охраната на изборните помещения.

По предварителни списъци избитателите В Шуменска област са 160 088 души. Общият брой на Секционните избирателни комисии в десетте общини на областта е 319. Подвижните СИК  са 16.

На територията на oбщина Шумен имат право да гласуват 77 399 гласоподавателя, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

Избори за кметове на кметства ще се проведат в 24 населени места в общината. За кмет на кметство кандидатите са общо 88 кандидата от общо 14 партии и коалиции. За място в общинския съвет на Община Шумен се състезават общо 426 кандидата от 18 партии и коалиции и от един инициативен комитет. 11 са кандидатите за кмет на община, които са излъчени от общо 11 партии и коалиции.

В Община Шумен са разкрити общо 131 секции за гласуване. От тези секции 4 са подвижни. Разкрити са секции за гласуване в ареста и в МБАЛ – Шумен.

Над 400 служители от структурните звена на МВР, изпълняващи задачи на територията на област Шумен, ще осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, реагирането на сигнали, охраната на изборните материали и пожарната безопасност още преди началото на вота и до края на изборния ден на 29 октомври, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

На територията на областта на разположение ще бъдат и 31 мобилни групи, които ще работят по постъпили сигнали за нарушения, свързани с изборния процес, за осигуряване на обществения ред, пътната безопасност и работа по престъпления от общ характер,

По време на изборите полицейските служители ще бъдат разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите.

При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда в секцията. В секционната комисия полицейските служители ще вземат отношение при констатиране на нередности и нарушения на обществения ред и в помещенията за гласуване.

В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Гражданите, които считат, че някъде има изборни нарушения могат да подадат сигнал си към съответната Общинска избирателна комисия /ОИК/.

За сигнали, за забелязани нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес, е разкрита Национална денонощна телефонна линия на МВР - 02/9011298 – izbori@mvr.bg и директна телефонна линия на ОД на МВР – Шумен -  054/800-588.

ШУМ.БГ