Лионел Меси е новият носител на "Златната топка". Аржентинецът, който е печелили индивидуалното отличие повече от който и да е друг футболист в историята, грабва наградата за осми път в кариерата си. Ветеранът бе обявен като носител на приза от Дейвид Бекъм, който го привлече в Интер (Маями) по-рано тази година.

Така Лео, завоювал световната титла с Аржентина на Мондиал 2022 в Катар, отново е на върха - след прекъсване от две години. За последно той спечели през 2021 година, а преди това има триумфи през 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 и 2019 година.

Това вероятно е и последно танго за Меси на сцената на "Златната топка", тъй като според правилата единствено играчи, подвизаващи се в Европа, могат да участват в класацията. Сега той попадна там, защото става дума за отминалия сезон 2022/2023, в който носеше екипа на Пари Сен Жермен във Франция. A несъмнено най-голяма тежест имаше спечелването на Мондиал 2022 в Катар.

Христо Стоичков също бе сред гостите на церемонията във френската столица Париж. Водещият Дидие Дрогба не пропусна да отчете огромната усмивка на лицето на Камата и да напомни, че Ицо винаги е подкрепял Лео - още от зората на кариерата му в Барселона.

Меси стигна до поредното постижение в кариерата си в конкуренцията на младите суперзвезди на световния футбол - Ерлинг Холанд и Килиан Мбапе, за които изрази мнение, че е въпрос на време да стигнат до "Златната топка".

"Това са двама големи футболисти. С Килиан съм бил в един отбор, а Холанд виждате какво прави и как празнува гол след гол. Ще бъде много красив дуел между двамата и се надвам да продължат да се борят още дълги години. Всички заслужавате голяма награда", каза Меси.

Холанд все пак взе една от другите награди - тази на името на Герд Мюлер, която се дава на най-резултатния футболист.

Джуд Белингам от Реал (Мадрид) бе награден с трофея "Копа" - за най-добър млад футболист. Той заслужи отличието с играта си за Борусия (Дортмунд) преди да премине в Испания и е петият носител на отличието - след Килиан Мбапе, Матайс де Лихт, Педри и Гави. Съотборникът му в Мадрид Винисиус пък бе отличен с приза за благтоворителност, носещ името на покойната бразилска легенда Сократес.

Дир.бг