Проверки за нарушения и нередовни водачи и ППС-та по метода на  широкообхватен контрол се провеждат в село Климент, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Операцията е за контрол на употребата на алкохол и наркотични вещества, неправоспособност, отнемане на предимство на пътните превозни средства, използване на обезопасителни колани и системи за обезопасяване на водачи и пътници в моторните превозни средства (МПС), за използване на защитни каски, спазване на забраните за ползване на мобилни телефони при управление на МПС.

Осъществява се и засилен контрол над водачите на товарни автомобили, автобуси, на двуколесни и триколесни МПС, както и над водачите на велосипеди.

Контрол от страна на служителите на ИА „Автомобилна администрация“ е на времето за управление и почивки от страна на водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари, техническа изправност на пътните превозни средства, нередовни документи на водачите, превозното средство и превозваните товари. Контрол от страна на служителите от Агенция "Митници" се осъществява за превоза на стоки и товари. От страна на служителите на АПИ се контролира за нарушения на габаритите, претоварване на ППС и нарушения, касаещи пътни такси. НАП ще осъществяват контрол на товарни автомобили на 3.5 тона за превоз на стоки и товари с висок товарен риск.

Целта е да се проверят повече водачи, за да се повиши сигурността на всички участници в пътното движение. А от "Пътна полиция" призовават гражданите да спазват правилата за движение, да шофират със съобразена скорост и да не предприемат рисковани маневри на пътя.

По-късно от пресцентъра на ОД на МВР обобщиха, че по време на акцията в Климент са проверени 137 водачи на моторни превозни средства и други 14 участници в движението.

По време на проверките е установен водач на пътно превозно средство с животинска тяга с алкохол 2, 54 промила. За различни констатирани нарушения полицейските служители са  съставили 9 акта са установени административни нарушения, наложени са 31 глоби с фиш.

В хода на проверките бил установен водач на тежкотоварен автомобил „Пежо“ с варненска регистрация, който управлявал със счупено предно стъкло. За опасната техническа неизправност автомобилът бил спрян от движение до отстраняването ѝ, съставен е акт на водача.

Служители на ИА „ Автомобилна администрация“ са извършили проверка на пет товарни автомобила, установени са две нарушения за неспазване на почивките на водачите и две, свързани с нередовни пътни документи.

Служители на Инспекция по труда са проверили 11 водачи на автомобили, нарушения не са установени. По време на проверките от БГ ТОЛ са засекли двама водачи, които управляват с неплатени глоби за винетки. Провереният един тежкотоварен автомобил от Агенция „Пътна инфраструктура“ за евентуално превишение на превозвания товар е бил без нарушения. Осем са проверките на от служители на Агенция „Митници“, нарушения не са установени.

ШУМ.БГ