Предстои да бъде извършен тест на системата BG-ALERT за ранно известяване при бедствия и аварии, като всички абонати на мобилните оператори от Шуменска област ще получат съобщение на 16 ноември /четвъртък/, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. 

Всеки тест ще бъде провеждан в продължение на половин час - от 12:00 ч. до 12:30 ч. Ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Тестовото съобщение, което ще бъде разпространявано в посочените региони на съответните дати, се очаква да бъде получено на мобилните устройства, поддържащи технологията Cell broadcast Service.

Тестове ще се правят във всяка област от страната. Ще има и национален – за цялата страна, като той ще бъде на 29 ноември /сряда/.

Целта на тестовете е проверка функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.

Системата за ранно предупреждение BG-ALERT ще започне да работи от 01.01.2024 г.

ШУМ.БГ