ригор Димитров се класира на финал в "Мастъс" турнира в Париж, след като постигна знаменита победа над Стефанос Циципас - 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3)

Българският тенисист надви шестия в световната ранглиста и си осигури участие на втори финал през годината.

Срещата в зала "Берси" във френската столица продължи два часа и 34 минути.

Това беше шести полуфинал за Димитров през 2023 г., както и втори пореден в "Мастърс" турнир, като игра такъв в Шанхай през октомври.

Българинът и Циципас се срещнаха общо за осми път и втори през 2023 г. В началото на годината гръцкият тенисист победи Димитров в "Юнайтед къп". Димитров успя да победи едва за втори път Циципас след 2020 г., когато го надви във Виена, отново в зала.

С победата над Циципас и тази срещу Даниил Медведев по-рано тази седмица, Димитров за втори път в кариерата си побеждава двама играчи от Топ 10 в рамките на един турнир. Единственият предходен случай беше на финалите на АТП през 2017 г.

Димитров отново игра на висота, като реализира 42 уинъра и допусна само десет непредизвикани грешки.

"Не мога да опиша всичко, което е случи. Тайбрекът във втория сет беше много коварен - казах си, че трябва да променя нещо, за да победя тенисист като него (Циципас). Мисля, че направих много добри неща, но Стефанос повиши много играта си във втория сет", каза Димитров след мача.

"Няма да плача, но съм много емоционален. Изживявам момента. Напоследък случващото се е прекрасно".

В неделя Димитров ще изиграе своя 17-ти финал. През 2023 г. той вече игра в мач за титла, но загуби в Женева. Негов съперник във финала ще бъде победителят от втория полуфинал, в който излизат Новак Джокович и Андрей Рубльов.

ри път Димитров ще играе във финал на турнир от сериите 1000. През 2017 г. той спечели единствения си такъв в Синсинати. В края на същата година Димитров спечели и титлата на финалния "Мастърс" в Лондон.

Първият сет продължи по-малко от 40 минути, като Димитров отново беше на много високо ниво. Българинът започна с двойна грешка, но това не му се отрази и той взе сервис гейма си. Веднага след това Димитров успя да пробие Циципас, а после взе и третия гейм.

Предимството се оказа достатъчно за бившия №3, който убедително поведе с 5:2. След това имаше две възможности за нов пробив, с което да затвори и сета. Циципас обаче се измъкна, но още в следващия гейм Димитров не допусна изненада и сложи край на първата част.

Постепенно Циципас намери своя ритъм и започна да играе по-силно. Въпреки това шестият в света допусна и неточности, от които обаче Димитров не се възползва. Той можеше да пробие в деветия гейм, но Циципас се защити и поведе с 5:4.

След това се стигна до тайбрек, в който гръцкият тенисист беше по-добър. Циципас направи някои впечатляващи отигравания и поведе с 6:0 точки преди Димитров да вземе само една. На свое подаване Циципас не сбърка и вкара двубоя в решителен трети сет.

Началото на третата част беше белязано от маратонски трети гейм. В него Циципас достигна до първите си точки за пробив, които бяха четири. Димитров обаче показа характер и успя да вземе подаването си.


След този дълъг гейм Димитров беше по-уверен и бързо взимаше своите подавания. Циципас трябваше много повече да се бори.

Без особени трудности Димитров достигна до аванс и 6:5 гейма, а Циципас беше принуден да сервира за оставане в турнира. Той спечели подаването си на нула и така се стигна до втори тайбрек.

В него ролите се обърнаха от втория сет и Димитров бързо поведе с 5:0. Циципас спечели две точки при своя сервис, но това се оказа всичко, което успя да вземе от тайбрека.

Дневник