Григор Димитров и Новак Джокович излизат днес един срещу друг във финалния мач на тенис турнира от сериите "Мастърс" в Париж. Българинът и световния №1 ще играят за трофея в последната надпревара за сезона от категорията 1000 в зала "Берси".

Срещата е 16 часа българско време и ще бъде предавана по "Макс Спорт 1".

Димитров достигна до тази фаза след забележителна серия, в която елиминира Лоренцо Музети, Даниил Медведев, Александър Бублик, Хуберт Хуркач и Стефанос Циципас.

 

"Няма да плача, но съм много емоционален. Изживявам момента. Напоследък случващото се е прекрасно", каза Димитров след полуфинала.

Пътят на Джокович, който е поставен под №1 и започна от втори кръг, включваше Томас Мартин Ечевери, Талон Грикспор, Холгер Руне и Андрей Рубльов.

Двубоят между Димитров и Джокович ще бъде 13-ти в съперничеството им. Дотук сърбинът има 11 победи, а Димитров спечели само през 2013 г. в Мадрид, именно в "Мастърс" турнир. От тогава Джокович е в серия от девет поредни победи.

Двамата имаха две срещи през тази година - на Australian Open, когато Джокович постигна чиста победа, както и в Рим, където Димитров успя да вземе сет.


Българският тенисист ще играе за втори път на финал през 2023 г. През май Димитров загуби мача за титлата в АТП 250 турнира в Женева. Общо в кариерата си българинът излиза за 17-ти път във финален двубой, а дотук е с осем победи и осем загуби.

Димитров не е печелил титла от 2017 г.

Само в "Мастърс" категорията това е втори финал за Димитров, който през 2017 г. триумфира в Синсинати. В края на същата година Димитров спечели и титлата на финалния "Мастърс" в Лондон.

Джокович ще играе седми финал през тази година, като дотук има една загуба, която дойде на "Уимбълдън" от Карлос Алкарас. Сърбинът се бори и за рекордна седма титла в зала "Берси", където има и два загубени финала - през 2018 г. от Карен Хачанов и през 2022-ра от Холгер Руне.

Григор Димитров изпраща най-силния си сезон от 2017 г. насам. Преди блестящото представяне в Париж, той игра полуфинал и в Шанхай.

Димитров вече е с 41 победи през годината, което постига за трети път в кариерата си. В Париж българинът елиминира двама играчи от Топ 10 - Даниил Медведев (№3) във втория кръг и Стефанос Циципас (№6) в полуфинала. Подобно постижение Димитров не е записвал от финалния "Мастърс" в Лондон.

Българинът записа и рекорд в парижката зала. За пръв път в кариерата си той победи петима играчи от Топ 30 на ранглистата.

Преди срещата Джокович коментира, че не е изненадан от представянето на Димитров.

"Наистина се радвам за резултатите му тук. През последните няколко месеца той играе може би най-добрия си тенис. Той е бивш №3 в света, печелил е финалният турнир на 8-те най-добри и е играл на много високо ниво през по-голямата част от кариерата си и всички знаем колко добър е на корта и колко талантлив е", каза сърбинът.

"Винаги съм бил наясно с качествата му като тенисист. Така че нека да имаме добър финал, винаги е много вълнуващо предизвикателство и за двама ни, когато се изправим един срещу друг".

Дневник