Проф. Христо Христов е новият кмет на Шумен. Това показаха данните от паралелното преброяване на „Галъп“, а минути след 21,00 часа той и опонентът му се срещнаха и здрависаха пред сградата на община Шумен.

“Искам да поздравя всички граждани на Шумен и жителите на населените места в общината, които упражниха своя вот. Аз ще бъда кмет на всички шуменци. Тази победа е една огромна отговорност”, каза пред медиите проф. Христо Христов. Той добави, че първо ще започне с установяване на финансовото състояние на общината, за да може да се определят краткосрочните приоритети. Христов добави, че ще се търси диалог с всички.

Неговият конкурент на балотажа проф. Георги Колев благодари на изборния си щаб и на тези, които са го подкрепили. Той поздрави Христо Христов като му пожела здраве и на добър час.

Според Колев изборите в Шумен са загубени от ГЕРБ, като партия, а не от него. “За мен резултатът е ясен и не е изненада. На първи тур аз имах 2500 мои лични гласа и разликата с проф. Христов беше само 1200. Но след като БСП бяха подкрепени от множество политически сили, резултатът бе ясен. Резултатът си дойде по естествен път с партийна подкрепа”, каза Колев.

Според социологическа агенция "Галъп", данните от паралелното преброяване показват, че за Христо Христов са гласували 72,5%, а за проф. Георги Колев са 24,6% при 75% изпълнение на извадката.

Междувременно в 21,18 часа от Общинската избирателна комисия разпространиха данните при обработени 23 от общо 131 избирателни секции в общината. Според тях  за Христов са гласували 71,77%, а за Колев 24,81%.

ШУМ.БГ