С над 1000 тона сол и 50 тона антилед (калциев хлорид) разполагат “Автомагистрали - Черно море” и общинските предприятия за обработване на пътните настилки, алеи, пешеходни зони, тротоари при падане на снежна покривка в Шумен.

Това стана ясно на заседание на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия, ръководено от кмета Христо Христов.

Асен Тодоров от “Автомагистрали - Черно море”, фирмата, която се грижи за почистване на улиците в Шумен, селата и общинската пътна мрежа, заяви, че имат готовност за реакция при зимни условия. За целта разполагат със 1000 тона сол и 50 тона антилед, с 47 снегопочистващи машини, 5 челни товарача, а 16 снегорини са разположени по селата. “Имаме и камери на различни места, с които следим пътната обстановка в реално време”, каза още Тодоров. Той обаче определи като проблем множеството паркирани автомобили по улиците в Шумен, които пречат на снегопочистващата техника.

Готовност за реакция и за работа при зимни условия заявиха и от общинските предприятия, които се грижат за почистване на пешеходните зони, парковете, районите на автобусните спирки, на детските градини и училищата. Директорите на всички предприятия обясниха, че разполагат с инертни материали и имат създадена организация за работа.

Същото заявиха представителите на ВиК, електроразпределителното дружество, МБАЛ, Пожарната, БЧК. Създадени са условия за работа през зимата на детски градини, ясли, училища, социални заведения.

ШУМ.БГ