Върховният административен съд осъди община Шумен да плати на „Уеб Финанс Холдинг“ АД 2,893 млн. лв. за 32,2% от Гранд хотел „Шумен“. С друго решение на съда продажбата на общинските дялове, извършена преди 17 години, е обявена за недействителна и така кметството отново е собственик на близо 1/3 от хотелския комплекс.

„Това е факт, който ни изненада и действително утежнява финансовото състояние на общината. Ще предложа въпроса за обсъждане на сесията на Общинския съвет“, коментира пред ШУМ.БГ кметът на Шумен Христо Христов.

Припомняме, че през 2006-та година с решение на Общинския съвет общинските дялове от хотела бяха обявени за продажба. Купи ги „Уеб Финанс Холдинг“ /с наименование тогава „Финанс консултинг“ ЕАД/ срещу 1,85 млн. лв. Фирмата така и не успя да влезе реално във владение.

Преди повече от 10 години „Уеб Финанс Холдинг“ реши, че иска да се оттегли от съдружието и заведе дела за разваляне на продажбата и възстановяване на платените на общината суми плюс лихвите, таксите и съдебните разноски. 

С настоящото си решение ВАС постановява общината да заплати на софийското дружество, освен продажната цена, така и законната лихва върху сумата от датата на предявяване на исковата молба до окончателното изплащане. Решението не подлежи на обжалване.

По информация на ШУМ.БГ община Шумен готви писмо до „Уеб Финанс Холдинг“, с което да поиска разсрочване на плащането на две части - 1,5 млн. лв. сега, а остатъкът догодина.

Предстои да се вземе решение и по въпроса какво да прави общината със своя дял в хотелския комплекс. Възможностите са или да обяви процентите си отново за продажба, или да влезе в преговори за съвместно ползване под някаква форма.

ШУМ.БГ