Съпругата на Кирил Петков от днес има българско граждаство. За това се похвали самата Линда Маккензи-Петкова в Инстаграм, където позира усмихната пред Министерството на правосъдието с документа в ръка.

"Днес станах българка! След повече от 16 години е официално. Мога да гласувам!", написа на английски език в социалната мрежа половинката на бившия премиер и настоящ лидер на "Продължаваме промяната".

В началото на 2022 г. Линда Петкова съобщи, че прави опит да вземе българско гражданство. Тогава тя публикува удостоверение за положен изпит за владеене на български език - част от процеса по кандидатстване за нашенски паспорт.

Вече 16 години тя живее в страната ни и има сладкарски бизнес в столицата. Линда участва и в предишен сезон на кулинарното шоу "Мастър шеф", а скоро издаде и книга с рецепти. 

Съпругът й Кирил Петков пък декрарира своя отказ от канадско гражданство през 2021г. По този повод Конституционният съд обяви президентския указ за назначаването му за служебен министър на икономиката за противоконституционен. Делото беше образувано по искане на депутати от ГЕРБ във връзка със съмненията, че при назначаването си в служебния кабинет на Стефан Янев на 10 май Петков все още е бил и български, и канадски гражданин. Конституцията забранява на президента, вицепрезидента, депутатите и министрите да имат двойно гражданство.

Самият Кирил Петков твърдеше, че не е извършил нарушение, тъй като писмено е декларирал отказа си от канадско гражданство още на 21 април. Документът, с който канадските власти признават, че той вече не е техен гражданин обаче носи датата 20 август.

Дир.бг