Административната сграда на община Шумен на бул. „Славянски“ 17 ще бъде санирана с 3,951 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/ на ЕС. Общината ще съфинансира дейностите със собствени 229 хил. лв.

Списъкът на одобрените проекти бе обявен от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, което отговаря за изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост.

От администрацията на община Шумен обясниха, че към момента има единствено енергийно обследване на сградата, като предстои да се направи архитектурен проект за санирането. Тепърва ще се решава дали да се запази съществуващата облицовка от варовикови плочи или не. ПВЦ дограмата със сигурност ще се запази, тъй като е сравнително нова. Ще се запази и новото художествено осветление, което беше направено тази година.  

В община Шумен, освен на административната сграда в града, ще се санира и сградата на кметството на село Мадара. Одобрената сума по ПВУ е 829 хил. лв., а собственото съфинансиране е 120 хил. лв.

По същата процедура - „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“, са одобрени и проектите на общините Велики Преслав, Никола Козлево, Каспичан и Смядово.

За саниране на кметството във Велики Преслав на ул. „Борис Спиров“ №76  са одобрени 1,227 млн. лв.,  при съфинансиране в размер на 32 400 лв.

В община Никола Козлево ще се обновят сградите на 4 селски кметства – в Църквица, Крива река, Каравелово и Цани Гинчево.

Ще се санира сградата и на община Каспичан. Сумата за нея е 640 512 лв., със 76 444  лв. съфинансиране.

Парите за кметството в Смядово  са 1,011 млн. лв., а съфинансирането е 524 712 лв.

ШУМ.БГ