От днес паркирането пред Поликлиниката в Шумен е платено. Системата заработи точно в 7,00 часа сутринта.

Съгласно решението на Общинския съвет първият час престой е безплатен.

На входа камера снима номера на автомобила. На изхода друга камера снима отново и системата проверява колко време е престояла колата на паркинга. Ако времето е по-малко от 60 минути, бариерата се вдига автоматично и водачът може да тръгне. Ако престоят е бил по-голям, инкасаторът съобщава каква сума се дължи. Плаща се 1 лев с ДДС за всеки започнат час престой над първоначалния безплатен.

Според инкасаторите на ОП “Общински жилища и имоти”, със системата се работи лесно, а също така са получили добри отзиви и от първите шофьори, които са я ползвали тази сутрин. 

Служителите обясниха, че в паркинга няма да има обособени места за инвалиди, тъй като те по наредба имат право на безплатен престой до 2 часа, а камерите могат да снимат и разпознават само номерата на колите, но не и сините стикери на таблата. Затова инвалидните места са извадени извън паркинга.

Решението за платен престой над 1 час до ДКЦ-I Общинският съвет в Шумен взе през септември миналата година. Тогава не бяха поставени срокове кога ще се въведе платеното паркиране заради липсата на оборудване за тази организация на паркинга пред поликлиниката. През юни т.г. от ОП “Общински жилища и имоти” внесоха до местния парламент искане за 17 813 лв. за закупуване техника и средствата бяха отпуснати. Купи се бариера, камери, софтуер и се оборудва будка за инкасатор.

Работното време на паркинга е всеки ден от 7,00 до 19,00 часа. Събота и неделя са почивни дни.

В извънработно време паркингът ще е безплатен. И на входа, и на изхода бариерите ще се вдигат автоматично, когато наближи атомобил. Ползващите го обаче трябва да имат предвид, че дори да са влезли при неработещ паркинг, с началото на работното му време ще запчоне да се отчита престой и ще се начислят суми.

ШУМ.БГ