Четвърта победа записа отборът на “Шумен” в шампионата на Националната баскетболна лига. В зала “Диана” в Ямбол “Шумен” победи местния тим с 82:74 е среща от 11-ия кръг на елитния баскетболен ешелон.

Двубоят бе оспорван и равностоен, но в ключови моменти баскетболистите на “Шумен” се ориентираха по-добре и заслужено взеха победата.

Баскетболистите на Ямбол започнаха по-добре мача и поведоха с двуцифрена разлика. Шуменци бързо се окопитиха и след първата четвърт намалиха изоставането си на 5 точки -15:20.

“Шумен” продължи с по-добра игра през вторите десет минути. След серия от 15:3, шуменци  поведоха със 7 точки. Ямбол не позволи разликата да стане по-внушителна и на полувремето “Шумен” водеше само с точка – 36:35.

След почивката “Шумен” влезе в мача отново със силна игра и на два пъти повеждаше с 9 точки и след третата четвърт бе напред с 63:56.

Отборът на Янко Янков поддържаше крехка преднина в заключителния период, но след няколко грешки в атака “Ямбол” успя да намали разликата до точка - 71:70. Два точни наказателни удара на Уилфред Ликей и кош на направилия страхотен мач Ивайло Тонев дадоха преднина на “Шумен” 75:71. 47 секунди преди края на редовното време резултатът бе 80:74 за “Шумен”.  Треньорът на “Ямбол” Тони Дечев взе прекъсване, но след подновяване на играта Ивайло Тонев открадна топката от домакините, бе фаулиран и след това и точен за 82:74. В оставащите секунди и Браян камерън прекъсна атака на домакините и мачът бе за “Шумен”.

Ивайло Тонев стана реализатор на мача с 29 точки, като записа и 5 борби. По 16 точки реализираха Браян Камерън и Уилфрид Ликей, който е и със (7 борби, 10 точки добави Дейвид Ролинс, Джъстин Кохайда се отчете с 9 борби.

За “Ямбол” Павел Маринов реализира 22 точки, а по 15 вкараха Айзък Бонтън и Иван Лилов.

В следващия кръг, по програма на 17 декември, от 18,00 часа “Шумен” приема “Балкан”.

ШУМ.БГ