Едночасова предупредителна стачка направиха днес работещите в структурите на Агенция за социално подпомагане /АСП/ в Шумен.

От 10,00 до 11,00 часа част от социалните работници излязоха пред офисите на Агенцията в областния град, друга част бяха на работните си места, но изразиха протеста с ленти с надпис “Няма да търпим. Няма да мълчим.”

Основното искане на протестиращите е 30% увеличение на разходите за заплати с приемането на бюджета за следващата година.

В Шумен в структурите на Агенция за социално подпомагане работят по-малко от 50 човека, а натоварването е голямо, има и непрестанно текучество на хора, заради ниското заплащане, обясни синдикалният лидер Александър Христов, председател на синдикалната секция към КТ “Подкрепа” в АСП.

“Заплатите на работещите са между 1000 и 1300 лв. след облагане. Тази година заплатите не бяха актуализирани. Когато се случи бедствие, ние сме от хората на първа линия. В същото време сме на крачка от това ние да сме социално подпомагани. Искането ни е заплатите ни да станат адекватни на натоварването, което имаме”, добави Христов.

Сред другите искания на протестиращите са: промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията, като при назначаване на социален работник да се изисква образователна степен – бакалавър, а не както досега завършено средно образование, осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работниците и служителите на АСП, актуализация на размера на средствата за представително работно облекло;

Ако не бъдат чути исканията работещите в АСП са готови да започнат безсрочни стачни действия.

ШУМ.БГ