Първата от трите части на новия магистрален водопровод на Шумен ще бъде въведена в експлоатация преди Нова година. За процедурата по присъединяване градът и 3 села ще бъдат без вода за срок до 24 часа. Датата ще бъде уточнена допълнително.

Това каза днес управителят на ВиК-Шумен Иван Пушкаров, който присъства на заседанието на Асоциацията по ВиК на Област Шумен.

„Лот 2 на тръбопровода е пред завършване. Ще бъде присъединен преди края на годината, като разбира се ще съобразим датата и няма да оставим хората без вода за празниците“, каза Пушкаров. Първата присъединена нова тръба е с дължина 10,2 км и е по трасето от село Миланово до Помпена станция „1300“ при Белия баир.

В началото на 2024-та ще бъдат завършени и присъединени към мрежата и останалите две части на новия водопровод. За едната от тях – по Лот 1, ще се наложи гражданите да останат без вода за по-дълъг период, между 48 и 72 часа. Това е заради сложността на свързването на тръбопровода при язовир „Тича“, като спирането на водата ще засегне и жителите на Търговище и Велики Преслав.

„Зависими сме от метеорологичните условия, но очакването ми е до февруари – март да бъдат приключени трите лота“, каза Пушкаров, като увери, че за всички спирания на водата гражданите ще бъдат своевременно уведомявани.

Заедно с новия водопровод ще бъде пусната в експлоатация и новата пречиствателна станция за питейни води в „Дивдядово“. Главният инженер на ВиК Антон Стефанов обясни, че тя вече има Акт 15 и текат последни съгласувателни процедури за Акт 16.

Първа точка на днешното заседание на Асоциацията по ВиК на Област Шумен бе за подробната инвестиционна програма на ВиК-Шумен за 2023 г. Тя не успя да получи одобрението на 75% от членовете, най-вече заради гласа „Против“ на община Шумен, която е с 32,77% 

ШУМ.БГ