На община Шумен е съставен Акт за публично държавно вземане на стойност 3,961 млн. лв. Парите трябва да се върнат на държавата заради финансова корекция по проекта за Пречиствателната станция за отпадни води, стана ясно от образувано дело в Административния съд.

Станцията заработи през 2016-та година. Скоро след това Управляващият орган по Опративна програма „Околна среда 2014-2020“ в МОСВ наложи корекция в размер на 5% заради просрочие на европроекта “Интегриран воден цикъл за гр. Шумен – II етап – втора фаза”.

През 2020-та общината обжалва, като делото премина през администраривните съдилища в Шумен, Велико Търново и София, като стигна и до Върховния административен съд. Той се произнесе, че корекцията е законна и парите трябва  да се върнат.  

МОСВ наскоро се е сдобила с Акт за публично държавно вземане, чието изпълнение община Шумен е стопирала преди дни с обжалване пред Шуменския административен съд.

Адвокати на общината са Генчо Гатев и Валентина Велева.

„Кметът Христо Христов се обърна към нас с молба да видим какво може да се направи. Не знам кой е бил адвокат на общината преди това. Решихме с колежката Велева да обжалваме на чисто процедурно основание. Имаме шансове, не са много големи, но няма да се предаваме“, каза за ШУМ.БГ Генчо Гатев. 

Пречиствателната станция бе изградена от Консорциум ПСОВ "Дивдядово 2013", в което влизат “Билдинг строй-Експрес” ЕООД, “Одесосстрой” ООД и “Валмекс” ЕООД, и "Строително - предприемачески холдинг" ЕООД.

“Това е заварено положение. С лихвите по финансовата корекция сумата е 6,4 млн. лв. Корекцията е заради това, че при пускането на Пречиствателната станция за отпадни води не са направени 72-часови проби. И това е основен мотив на Управляващия орган, Актът е наложен през август 2023 г. И ние веднага предприехме постъпки за обжалване. В момента делото е отложено за следващата година. Ще се опитваме докрай, за да оборим тази корекция, защото сумата е сериозна и тя ще блокира много наши инициатива, свързани с инфраструктурни проекти, които имаме намерение да осъществим”, коментира по-късно пред журналисти кметът Христо Христов.

ШУМ.БГ