Нова ера се задава във футбола, след като Европейският съд обяви решението си по делото, заведено от агенцията A22 и Европейската Суперлига. Техният иск пледираше, че УЕФА нелегитимно има монопол върху организирането на футболни турнири на континента, както и незаконно задължава клубовете да не членуват в други организации, да не играят в техните състезания под заплаха от строги санкции.

Решението гласи:

"УЕФА и ФИФА нямат правомощия да наказват клубовете, ако се включат в алтернативни турнири. Това е незаконно."

В документа, който бе официално публикуван тази сутрин, се казва още, че потенциалната поява на надпревари, които да се организират от други организации, с участие на клубове-членове на УЕФА, би следвало да се допускат на пазара на футболния бизнес.

"ФИФА и УЕФА управляват футбола от позиция на доминация, като не влизат в критериите за обективност, равнопоставеност, прозрачност и симетрично разпределение на благата.

Техните правила на допускане, недопускане или санкциониране на клубовете са несправедливи рестрикции и нарушават правото на свободен избор да избереш най-добрия пазар и модел", пише в документа.

Това не означава автоматично, че от догодина ще видим Суперлигата като реално организиран турнир. Но е ясно, че вече няма сила, която да спре инициативата, подета от шефовете на най-големите клубове в Европа, начело с Флорентино Перес (Реал) и хората в Ювентус.

Суперлигата като идея означава нов, затворен турнир без изпадащи отбори, подобен на Евролигата в баскетбола. Там всяка седица ще се срещат 20 (или 32) най-силни клуба на Европа, като критерият е популярност, финансови ресурси, глобален маркетингов интерес и т.н.

Тоест - Реал, Барселона, Ювентус, Милан, Интер, Манчестър Сити, Ливърпул, Арсенал, Юнайтед, Байерн и още няколко отбора-колоси, ще си направят първенство, като мачовете между тях ще са буквално всяка седмица.

Протестите на феновете срещу идеята не са случайни - притесненията са, че тя ще изтрие в настоящия му и познат от над 100 години вид местният футболен календар на отделните страни. А това ще е погазване на традициите и знаковите дербита, навици и история за всеки фен.

Но пък - и това вече е гледната точка на клубовете-гиганти - ще генерира далеч по-големи приходи и тв аудитория от Шампионската лига, в която често, особено в груповата фаза, има мачове с почти ясен изход.

И най-важното - тези пари ще си разпределят само клубовете, а няма да дават лъвския пай на УЕФА, както е сега.

Европейската федерация дирижира турнирите на клубните отбори от 50-те години, когато те се появяват за първи път в календара. Винаги досега тези надпревари са били под егидата на УЕФА, както и европейското първенство на националните тимове.

Дир.бг