Ливърпул към момента е единственият отбор от Голямата шестица на Висшата лига, който не е излязал със становище против плановете за европейска футболна Суперлига.

Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Тотнъм и Арсенал вече публикуваха на официалните си сайтове, че остават под шапката на УЕФА и подкрепят сегашния формат на европейските клубни турнири.

Преди началото на днешния ден Арсенал и Ливърпул бяха единствените тимове без позиция, но днес "артилеристите" посочиха своята.

Тези становища станаха наложителни, след като вчера Европейският съд взе решение по делото, заведено от аненция A22. Техният иск пледираше, че УЕФА нелегитимно има монопол върху организирането на футболни турнири на континента. Решението на съда означава, че вече могат да се организират и други надпревари.

Идеята за Суперлигата е прегърната най-силно от президента на Реал Мадрид Флорентино Перес, като има подкрепата и на големия враг Барселона. Испанските отбори искат да подобрят приходите си и те да достигнат тези на отборите в английската Висша лига.

Без участието на английските клубове обаче, евентуална Суперлига е обречена кауза.

Може обаче да се окаже, че тези становище са лъжливи, тъй като Главният изпълнителен директор на А22 Бернд Райхарт заяви, че тепърва ще убеди клубовете в Европа да се присъединят към Суперлигата.

    "Обещавам ви, че днешният футбол не е нито влюбен, нито верен на монопола. Съмняваме ли се, че УЕФА оказва натиск върху клубовете? Но ние ще ги убедим. Днес говорих с много от клубовете, които направиха публични изявления, в която продължаваме да виждаме дългата ръка на 70-годишен монопол. Някои от тях ми се обадиха днес и заявиха "ние казваме "не", но ето ни".

    Няма да ги принуждаваме да кажат днес "аз съм тук". Не сме тук да изграждаме стени, искаме да се обединим, а не да се разделяме. Започва нова ера на диалог и в даден момент ще съобщим клубовете, които ще съставят Суперлигата. Няма да принуждаваме никой днес да подписва споразумение. Ще предложим най-добрия в футбол в света напълно безплатно. Най-добрият футбол, който ще може да достигне милиарди. И има възможността да бъде рефинансиран основно с реклама. Ние сме в състояние да получаваме 3 милиарда годишно от реклама. Саудитски пари не стоят зад проекта, разговаряли сме с инвеститори от Европа и САЩ. Имаме гаранции от американски инвестиционен фонд," заяви Райхарт.

Дир.бг