Световната звезда в спортната гимнастика Симон Байлс бе избрана за трети път в кариерата си за "Спортистка на годината" в анкетата на Асосиейтед Прес (АП), ставайки едва четвъртата дама в последните близо 70 години с толкова награди.

Байлс спечели първото място пред баскетболната звезда Кейтлин Кларк и носителката на "Златната топка" във футбола Айтана Бонмати, част от световните шампионки от Испания.

Байлс се завърна на голямата сцена това лято, подготвяйки се за участие на Олимпийските игри догодина. На световните финали по спортна гимнастика през месец октомври тя спечели четири златни и един сребърен медал, а квалификациите за Париж 2024 са през юни в Минеаполис.

Байлс бе "Спортист на годината" в анкетата на АП за първи път през 2016, след като спечели четири златни медала в олимпийския си дебют в Рио. След това тя заслужи приза и през 2019, когато стана първата гимнастичка от 1958 насам с пет титли на световно първенство.

Останалите спортистки с три годишни награди в анкетата на АП през последните 50 години са Аника Сьоренстрам (голф, три пъти), Крис Евърт (тенис, пет пъти) и Серина Уилямс (тенис, пет пъти).

Рекордьорка по първи места в анкетата е лекоатлетката Бейб Дидриксън, която я спечели шест пъти между 1932 и 1954. Тенисистката Морийн Конъли пък има три поредни между 1951 и 1953.

БТА