Александър Везенков получи поредното си признание в Европа, след като бе посочен за един от десетте най-добри баскетболисти на Стария континент.

Това бе определено чрез престижната ежегодна класация на "Eurohoops.net", която определя най-добрите европейски баскетболисти.

Всеки един сред изброените в топ 10 се състезазва в НБА, но роля в избора на Везенков имат и мачовете му за Олимпиакос в първата половина на годината, когато българинът стана MVP на Евролигата.

Всичко това доведе до логичният му трансфер отвъд окена, където Везенков облече екипа на Сакраменто Кингс.

    "Александър Везенков щеше да бъде абсолютният главен герой на европейския баскетбол през 2023 година, ако Серхио Люл бе пропуснал финалния изстрел по време на мача за титлата в Евролигата в Каунас между Олимпиакос и Реал Мадрид.

    Българският баскетболист изигра най-добрия си сезон с гръцкия Олимпиакос през 2022/2023 и спечели приза за Най-полезен играч в Евролигата, записвайки средно 17.6 точки и 7 борби, с успеваемост от 65.8 процента при стрелбата за 2 точки и 39.8 процента при стрелбата от далечна дистанция", написаха от Eurohoops.net.

Заедно с Везенков в класацията са трите големи европейски звезди на НБА. Сърбинът и МVP на последния сезон - Никола Йокич, словенецът Лука Дончич, както и гръцката звезда Янис Адетокунбо.

Останалите баскетболисти в класацията са Денис Шрьодер, извел Германия до светвоната титла, сънародникът му Франц Вагнер, литовският съотборник на Везенков - Доманстас Сабонис, новото чудо на баскетбола Виктор Уембаняма, както и Алперен Шенгщн и Лаури Марканен.

Дир.бг