Над 20 шуменци дойдоха да разговарят с кмета Христо Христов на днешния му първи приемен ден. Хората представиха пред новия градоначалник широк кръг от проблеми и искания - от ремонт на разбити тротоари до съдействие за организиране на филателна изложба.

Първи при кмета влязоха търговци, наели павилиони и маси на коледния базар. Те се оплакаха от  фирмата, с която община Шумен е сключила договор за менажиране на базара. Заявиха, че цените са високи, а не са получили почти нищо в замяна. Поискаха занапред общината сама или нейно предприятие да ръководи базарите.

Председателят на шуменското филателно дружество Любомир Тодоров представи идеята си градът да поеме домакинството на националната годишна филателна изложба. Предложи това да стане в дните около Деня на Шумен 11 май. Кметът обеща съдействие и обеща мероприятието да се включи в общинския календар.

Най-много време на кмета отне арх. Иван Иванов. Той представи 15 разработени от него малки и големи архитектурни проекти, свързани с градската среда – за кварталите „Боян Българанов“ и „Еверест“, за парка в кв. „Дивдядово“, за улица „Ивайло“, за детска площадка на ул. „Марица“ за физкултурен салон на 3-то Основно училище „Димитър Благоев“ и други. Предложи, ако някой от тях се хареса на ръководството, общината да кандидатства за финансиране. Христо Христов пое ангажимент да ги обсъди с ресорния си заместник.

Герчо Георгиев и съседите му от блоковете на бул. „Плиска“ с номера 4, 5 и 6 пожелаха пред тях да се направят нови тротоари, а в междублоковото пространство паркинг, който да бъде само за живущите.

Снежанка Ковачева поиска общината да обърне внимание на кв. „Еверест“. Тя обясни, че на улица „Висока поляна“ няма кошчета за смет, а на „Северна“ няма тротоар. Жената пожела и автобусна спирка.

Със стар проблем занимава кмета и живущите на ул. „Поп Андрей“. От 2011-та до сега те са писали жалба след жалба за проблемите си със старите водопровод и канализация, които аварират непрекъснато и наводняват улицата. Градоначалникът повика специалиста по ВиК на общината инж. Галин Ганчев. Той потвърди казаното от хората и пое ангажимента общината да заложи за финансиране подмяната на старите тръби. По предварителни сметки необходимата сума е в размер на около 300 хил. лв. 

Заради големия брой желаещи да се срещнат с новия кмет, администрацията му по изключение е насрочила втори приемен ден през януари. Определената дата е 29 януари.

ШУМ.БГ