Министърката на външните работи на Северна Корея Чое Сон-хюи ще бъде в Русия тази седмица за преговори с руския си колега Сергей Лавров в момент, в който двете страни задълбочават икономическите, политическите и военните си отношения, предаде Ройтерс.

Чое пристигна вчера в Москва и бе посрещната от официални представители на руското външно министерство и севернокорейското посолство, съобщи днес КЦТА.

Докато международната изолация на Русия расте заради войната ѝ в Украйна, анализатори казват, че Москва задълбочава сътрудничеството си със Северна Корея. От страна на Пхенян, отношенията с Русия невинаги са били толкова топли, както по времето на Съветския съюз, но страната извлича ползи от Москва, която се нуждае от съюзници, отбелязва Ройтерс.

Вчера Северна Корея тества нова хиперзвукова ракета на твърдо гориво с междинен обсег, съобщи КЦТА. Тестването ѝ бе осъдено от САЩ, Южна Корея и Япония. 

Според дневния ред посещението на Чое ще продължи до сряда, заяви министерството на външните работи на Русия, и се осъществява в момент, в който САЩ и съюзниците им обвиняват Москва, че изстрелва произведени в Северна Корея балистични ракети и други оръжия срещу цели в Украйна. Пхенян и Москва отхвърлиха твърденията, че си обменят оръжия, но казаха, че ще задълбочат сътрудничеството си във всички области и от миналата година проведоха серия от срещи на високо равнище, включително и такава между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Русия. 

"Предвид че отношенията между Русия и Северна Корея се очертава да бъдат многостранни, Лавров и Чое може да обсъждат всякакви въпроси", каза Артиом Лукин от руския Далекоизточен федерален университет. "Ако тя се срещне с руския президент, това може да е нов знак, че Путин ще посети Пхенян тази година". 

Лукин заяви, че предвид големия брой изстреляни севернокорейски ракети, поредният тест, извършен вчера, вероятно няма връзка с пътуването на Чое. Явен знак за задълбочаване на отношенията имаше през юли, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу бе в Пхенян и посети изложение на оръжия, което включваше севернокорейските забранени балистични ракети.

Посещението му бе последвано от пътуването на Ким до Русия, първата му чуждестранна визита от началото на пандемията от ковид. 

"Като цяло, Северна Корея се чувства все по-несигурна и уязвима по отношение на Южна Корея", заяви Лукин. "Русия в момента е единствената сила, която може да допринесе за подобряването на военностратегическата сигурност на Пхенян", добави той. 

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза, че посещението ще включва преговори, но не посочи повече подробности. Според нея пътуването ще предизвика спекулации от страна на Запада. 

"Западняците постоянно повтарят, че Русия отново се държи някак различно, че няма право да общува със Северна Корея", заяви вчера Захарова по държавната телевизия "Россия-1". "Имаме правото да правим това, което смятаме за необходимо, предвид факта, че непрекъснато показваме, че спазваме международното право".

Чое заяви през октомври, че критиките от страна на САЩ и съюзниците им по отношение на предполагаемите доставки на оръжия за Русия са политизирани и изкривени, докато в същото време каза, че отношенията между Москва и Пхенян ще стигнат "ново, по-високо равнище".

Русия и Северна Корея не са коментирали конкретно твърденията, че Москва използва севернокорейски ракети в Украйна. 

"Русия е по-открито склонна да пренебрегва санкциите срещу Пхенян и изглежда все по-малко заинтересована в допринасяне към общите усилия за спирането на провокациите от страна на Северна Корея, особено след като Кремъл не приема Северна Корея като пряка заплаха за Русия", каза Антони Рина, специалист в отношенията между Корея и Русия в Sino-NK, уебсайт, посветен на анализирането на региона.

БТА