Предстои да бъде разгледана възможността за освобождаването на моряците, които са на пленения кораб "Галакси лийдър" - това каза говорителят на движението на хусите и заместник-ръководител на медийната власт в Йемен Насрадин Амер пред maritime.bg. По думите му българските моряци са в безопасност и са добре, "осигурява им се всичко нужно". 

"Нямаме проблем с България или която и да е друга държава, освен при позиционирането ѝ срещу палестинския народ. Със сигурност се стараем и полагаме усилия да свърши проблемът в Газа изцяло, както и те и корабът да си тръгнат", добавя Амер. Той каза още, че били наясно, че моряците нямат нищо общо със ситуацията в Газа:  

"Вчера бях при тях. В отлично състояние са. Имат възможност да комуникират с близките си. Ще обсъдим възможността за тяхното освобождаване".  

До края на операциите в Газа ще продължи налагането на блокада срещу кораби на Израел, категоричен е Насрадин Амер, според когото "Израел провежда геноцид срещу населението в ивицата".

По думите му "предстои отговор срещу американската агресия": 

"Ефектът върху икономиката на Европа ще бъде негативен, но американците продължават милитаризацията на Червено море. Те (американците) предпочитат да се навреди на целия свят, но да не спрат кланетата в Газа". 

Към двамата български моряци, пленени през ноември на борда на "Галакси лийдер", се отнасят "като с гости, а не като с пленници", пък каза в "120 минути" по bTV Мохамед ал-Бухайти - един от лидерите на хусите в Йемен. 

Междувременно Съединените щати свалиха изстреляна от йеменските хуси противокорабна ракета. Тя е била насочена към американски военен кораб, намиращ се в южната част на Червено море, съобщиха от Пентагона. 

dir.bg