След дълги години забавяне в Нигерия заработи най-голямата рафинерия в Африка, която според анализатори трябва да намали зависимостта на региона от вноса на горива, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Комплексът на стойност 19 милиарда долара е с производствен капацитет от 650 000 барела дневно и вече произвежда дизел и авиационно гориво, съобщават от компанията "Данготе петролиъм рафинъри" (Dangote Petroleum Refinery).

Това е първата частна рафинерия в страната и тя "ще промени правилата на играта", посочват от компанията.

Нигерия е сред най-големите производители на суров петрол в Африка, но внася рафинирани петролни продукти. Секторът изпитва проблеми от години и повечето държавни рафинерии работят под капацитета си заради лоша поддръжка.

Рафинерията "Данготе" не е "крайното решение" на нигерийската енергийна криза, но е възможност за възраждане на сектора, посочва енергийният експерт Олуфола Вусу.

Рафинерията, разположен в предградията на Лагос, е собственост на най-богатия човек в Африка - нигерийският индустриалец Алико Данготе.

Очакванията са заводът да покрие изцяло нуждите на Нигерия от бензин, дизел, керосин и други горива, когато достигне пълния си производствен капацитет. Предвидено е 40 на сто от производството да отива за износ.

dir.bg