Украинските военновъздушни сили са свалили руски самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50 и въздушен център за управление Ил-22, съобщи главнокомандващият ВСУ Валерий Залужни. "Благодарен съм на военновъздушните сили за перфектно планираната и проведена операция в района на Азовско море!"," написа генерал Залужни.

Съобщенията за свалените самолети се появиха още в неделя вечерта, като според "РБК-Украина", "Суспильне" и "Громадьске" А-50 е бил ударен около 21:10-21:15 ч. местно време близо до Кириловка в Запорожка област, след което самолетът е изчезнал от радарите и е престанал да отговаря на заявките на тактическата авиация. Украински публикации твърдят, че пилотът на руски Су-30 е видял как неидентифицираният самолет се запалва и се разбива.

Медийни източници също така твърдяха, че украинските военни са свалили въздушен команден пункт Ил-22М11 с бортови номер 75106, близо до Стрелково в Херсонска област около 21:00 ч. на 14 януари. Поради получените повреди екипажът на самолета е поискал евакуация и е извикал линейка и пожарникари. Източникът на "РБК-Украйна" е предоставил прехванатия разговор на пилота на самолета с диспечера на летището в Анапа, като автентичността на записа не бе потвърдена.

Заместник-председателят на комисията на Върховната рада по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Украйна Юрий Мисягин заяви, че Ил-22М е изчезнал от радарите, след като е започнал да се снижава близо до Керч.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не разполага с информация за това, че Русия е загубила два военни самолета над Азовско море. "Не. Това е тема, която засяга хода на СВО, и препоръчвам да се свържете с Министерството на отбраната", заяви той.

Малко по късно в няколко канала в Telegram се появиха снимки на все пак кацналия Ил-22М, на които се вижда, че опашката на машината е цялата надупчена от поразяващи елементи.

А-50 е четиридвигателен реактивен самолет, оборудван с въртящ се радар, който сканира на 360 градуса, като открива радарни и потенциални цели във въздуха и на земята. Екипажът се състои от 15 души персонал - специално обучен екипаж. Според различни оценки към 2022 г. Русия разполага с между 10 и 12 самолета с радари. През март 2023 г. украински диверсанти използваха дронове, за да повредят руски А-50, разположен на летище в Мачулишча. (Беларус).

Това е мощен летящ радар, способен да открива цели на разстояние 200-400 км на височина до 12 км. Такъв радар вижда много по-далеч от наземните станции. А-50 може да предава координатите на целите на изтребители, чиито радари са по-малко мощни и не могат да виждат на такива разстояния. Той може да извършва и радиоелектронно разузнаване, като например да открива координатите на вражеските наземни радари. А-50 е оборудван и с възможности за водене на електронна война.

Дир.бг