Йеменските хуси ще разширят обхвата на целите си, включвайки и американски кораби, заяви в понеделник техен говорител пред телевизия "Ал Джазира", цитиран от Ройтерс и БТА.

"Не е задължително корабът да се насочва към Израел, за да го вземем на прицел, достатъчно е да е американски", каза говорителят на хусите Насрулдин Амер пред телевизионния канал, като добави, че "САЩ са на път да загубят морската си сигурност".

Амер каза също, че британските и американските кораби са станали "легитимни цели" поради ударите, нанесени от двете страни в Йемен миналата седмица. 

Йеменските хуси удариха с противокорабна балистична ракета американския кораб за превозване на насипни товари "Гибралтар ийгъл" (Gibraltar Eagle), съобщи Централното командване (СЕНТКОМ) на въоръжените сили на САЩ, цитирано от Ройтерс. Няма данни за жертви или ранени.

Базираният в САЩ оператор на кораба "Ийгъл бълк шипинг" (Eagle Bulk Shipping) съобщи в изявление, че корабът е бил ударен от "неидентифициран снаряд", докато е плавал на 100 мили (160 километра) от Аденския залив, като е претърпял ограничени щети и няма пострадали моряци.

"В резултат на удара корабът е претърпял ограничена повреда в товарния отсек, но е в стабилно състояние и се придвижва, за да напусне този район", се казва в изявлението, в което се допълва, че плавателният съд е превозвал товар от стоманени продукти.

Главният преговарящ от страна на хусите каза в понеделник, че атаките срещу кораби, пътуващи към Израел, ще продължат.

"Атаките срещу израелски кораби и такива, които са се насочили към бреговете на окупирана Палестина, ще продължат", каза Мохамед Абдулсалам пред агенция Ройтерс.

Той добави, че исканията на групировката все още са насочени към прекратяване на израелската офанзива в ивицата Газа и осигуряване на достъп за хуманитарната помощ до северната и южната част на анклава.

Подкрепяните от Иран хуси, контролиращи по-голямата част от йеменското крайбрежие на Червено море, нападат търговски кораби в района, за които твърдят, че са свързани с Израел или пътуват към израелски пристанища. Според тях действията им са в подкрепа на палестинците и движението "Хамас" във войната в ивицата Газа.

В отговор на тези нападения миналата седмица САЩ и Великобритания нанесоха десетки въздушни и морски удари по обекти на хусите в Йемен.

Дир.бг