Иранската революционна гвардия заяви, че е атакувала "шпионския щаб" на Израел в полуавтономния регион Кюрдистан в Ирак, съобщиха държавни медии късно в понеделник, докато елитните сили на ислямската република казаха, че са нанесли удари и в Сирия срещу "Ислямска държава".

Нападението е на фона на опасенията за ескалацията на конфликт, който се разпространява в Близкия изток след нападението на подкрепяната от Иран ислямистка палестинска групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и включването в него на ирански съюзници от Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

"В отговор на неотдавнашните зверства на ционисткия режим, причиняващи убийството на командири на гвардията и на Оста на съпротивата... един от главните шпионски щабове на "Мосад" в района на Кюрдистан в Ирак беше унищожен с балистични ракети", се казва в цитирана от "Ройтерс" декларация на гвардията, определена в САЩ като терористична организация.

    Иран се закле да отмъсти за убийството на трима членове на гвардията в Сирия миналия месец, включително старши командир, който е била там като военен съветник.

    След нападението на "Хамас" на израелска територия на 7 октомври и последвалите израелски бомбардировки в Газа и Ливан повече от 130 въоръжени членове на подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" бяха убити във военни действия след нейни атаки по израелска територия.


"Уверяваме нашия народ, че настъпателните операции на гвардията ще продължат докато отмъстим и за последните капки кръв на мъчениците", се казва още в изявлението.

В допълнение към ударите североизточно от Ербил - столицата на иракски Кюрдистан - в жилищен район близо до консулството на САЩ, гвардейците казаха, че са "изстреляли няколко балистични ракети в Сирия и са унищожили извършителите на терористични операции" в Иран, включително от "Ислямска държава".

    По-рано този месец "Ислямска държава" пое отговорност за две експлозии в иранския югоизточен град Керман, които убиха близо 100 души и раниха десетки на мястото на мемориал на висшия командир на гвардията Касем Солеймани, ликвидиран от САЩ по времето на президента Доналд Тръмп. Според Вашингтон обаче нападението е било дело на афганистанското поделение на "Ислямска държава".


Държавният департамент на САЩ осъди атаките близо до Ербил, като ги нарече "безразсъдни", но официални лица казаха, че няма поразени обекти на САЩ или пострадали американци.

"Проследихме ракетите, които се удариха в Северен Ирак и Северна Сирия. Не бяха атакувани персонал или съоръжения на САЩ", заяви Ейдриън Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом. "Ще продължим да оценяваме ситуацията, но първоначалните данни са, че това е безразсъден и неточен набор от удари", каза тя и добави: "САЩ подкрепят суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Ирак".

Премиерът на иракските кюрди Масрур Барзани осъди атаката срещу Ербил като "престъпление срещу кюрдския народ". Най-малко четирима цивилни са убити и шестима са ранени при ударите, се казва в изявление на правителствения съвет за сигурност на Кюрдистан, описвайки атаката като "престъпление".

Мултимилионерът кюрдски бизнесмен Пешрау Дизайе и няколко членове на семейството му са сред загиналите, убити, когато най-малко една ракета е паднала върху дома им, казаха иракски източници за сигурност и медицински служители. Дизайе бе близък до управляващия клан на Барзани и притежаваше фирми, които ръководеха големи проекти за недвижими имоти в Кюрдистан.

Освен това една ракета е паднала върху къщата на високопоставен служител на кюрдското разузнаване, а друга - върху кюрдски разузнавателен център. Въздушният трафик на летището в Ербил е спрян, казаха източниците по сигурността.

В миналото Иран е нанасял удари в района на Северен Кюрдистан в Ирак, заявявайки, че районът се използва като плацдарм за ирански сепаратистки групи, както и за агенти на неговия заклет враг Израел.

Дир.бг