Румънският министър на земеделието Флорин Барбу заяви, че не е подписвал никакъв документ, с който се иска от Европейската комисия въвеждане на мито върху вноса на зърно от Украйна, както се казва в прессъобщение, публикувано вчера от унгарското министерство на земеделието, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

В съобщение до медиите унгарското министерство на земеделието заяви вчера, че министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за въвеждане на вносни мита върху украинското зърно, като твърдят, че евтините украински селскостопански продукти засягат техните експортни пазари, напомня Аджерпрес. Ройтерс цитира изказване на унгарския министър на земеделието Ищван Над.

Флорин Барбу днес каза, че единственото искане, отправено към ЕК заедно със страните от Източна Европа, визира премахване на две от изискванията за Добри земеделски и екологични условия (GAEC - Good agricultural and environmental conditions), съответно GAEC 7 (за ротация на културите) и GAEC 8 (условието 4 процента от земята на фермата да се остави необработвана).

"Някои страни поискаха това нещо за всички земеделско-хранителни продукти, не знаех конкретно за частта със зърното. Разбира се, това е политическо решение, но ви казвам само едно нещо: за да се постигнат някои важни цели за румънското земеделие, трябва да се остави пространство за преговори с Европейската комисия. Исканията ще бъдат поставени на Съвета на министрите. Решението ще бъде изключително политическо за всяка страна. Ще имам разговор от тази гледна точка в рамките на управляващата коалиция и, разбира се, ще ви съобщим за тези решения", посочи Барбу снощи.

Той уточни, че в разговорите, които е имал с представителите на петте страни, засегнати от войната в Украйна, Румъния е поискала отмяна на GAEC 7 и GAEC 8 за румънските фермери, а разговорите ще се състоят по време на Съвета на министрите този месец.

"Не знам какво е казал унгарският министър, но моето искане беше много ясно и ако е включено в декларацията на петте страни, то е премахване на GAEC 7 и GAEC 8, за да не оставяме да пустее 4 процента от земята на румънските фермери", подчерта Флорин Барбу.

Облекчени тарифни мерки - това предлага България

Страната ни също беше присъединена към "петстранната коалиция". Министерство на земеделието и храните съобщи вчера - след новината от Унгария, че България предлага да се въведат тарифни квоти за повечето чувствителни земеделски продукти. Тоест - пак обмитяване, но облекчено.

Тарифната квота - това е преференциална тарифна мярка, която се изразява в прилагане на намалено или нулево мито в рамките на определено количество или стойност на вноса, валидна за определен период и за определен произход - по обяснението на Агенция "Митници". 

Законодателството на Европейския съюз предвижда два режима за администриране на тарифните квоти за внос: управлявани от митническата администрация на принципа "пръв пристигнал-пръв обслужен"; управлявани на базата на вносни лицензи съгласно законодателството в областта на Общата селскостопанска политика.

Какво е GAEC - това което искат в Румъния

Добрите земеделски и екологични условия, съкратено GAEC, се отнася до набор от стандарти на Европейския съюз (описани в приложение II към Регламент № 1306/2013 на Съвета, определени на национално или регионално ниво), намерението на които е да се постигне устойчиво земеделие, четем в обяснения на Евростат.

Поддържането на земята в добри земеделски и екологични условия е пряко свързано с въпроси като:

  • минимално ниво на поддръжка;
  • опазване и управление на водите;
  • ерозия на почвата;
  • почвена органична материя;
  • структура на почвата.

Тези стандарти трябва да се спазват от европейските фермери, които получават директни плащания или някои от плащанията за развитие на селските райони, отбелязва ЕС.

За какво става дума

В писмото се посочва причината, то да бъде написано и изпратено в Европейската комисия. "В резултат на увеличения внос от Украйна, производителите в държавите членки на предна линия продължават да срещат трудности при реализацията на своите продукти (в условия на свръхпроизводство - б.р.) на традиционните си експортни пазари, където те биват заменени от евтини украински селскостопански продукти." Според изнесеното от румънската агенция, министър Барбу не го отрича.

Дир.бг