Бившият британски премиер Тони Блеър и неговият Институт за глобална промяна ще бъдат застъпници за българските приоритети. За това се договориха в Давос бившият премиер на Великобритания и българският министър-председател акад. Николай Денков, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Акад. Денков представи основните задачи пред страната ни - членство в еврозоната и сухопътния Шенген, още по-силно интегриране в НАТО и гарантиране на сигурност срещу глобалните заплахи. Институтът "Тони Блеър" за глобална промяна има експертиза да консултира страната ни по отношение на борбата с корупцията, специалните служби, въвеждането на изкуствения интелект в управлението на държавата и работата с гражданите, допълва БТА.

Тони Блеър е един от най-дълго управлявалите британски премиери и е известен като реформатор и държавен лидер, който успешно балансира развитието на силна икономика със социалните ангажименти, припомнят от правителствената пресслужба. "Именно като такъв може да бъде пример за много държави, които се опитват да направят необходимите промени", посочи акад. Денков.

Бившият британски премиер работи и активно с Украйна, като подпомага реформите в институциите на държавата.

По-рано днес от правителствената пресслужба съобщиха за проведена среща между премиера Николай Денков и председателя на Управителния съвет на "Астра Зенека" Мишел Демаре, на която двамата са обсъдили подобряването на системата на здравеопазване чрез иновации.

Министър-председателят запозна Демаре с въведената в България система за електронни рецепти и как тя ще ограничи злоупотребата със средствата за медикаменти и лечение. Вследствие на това ще се отвори възможност да се насочат повече средства за иновации в здравеопазването.

Точно иновациите дават надежда за лечение на онкологичните и автоимунните заболявания, съгласи се и Мишел Демаре, посочват от пресслужбата на правителството.

В рамките на Световния икономически форум премиерът се срещна с първия заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко, с която обсъди координацията за внос и транзит на слънчоглед.

Николай Денков обсъди и сигурността на финансовите операции като част от противодействието на киберпрестъпността на среща с изпълнителния директор на "Виза" - Европа Шарлот Хог.

Премиерът Николай Денков запозна президента на Европейския научноизследователски съвет Мария Лептин с проекта BgGPT. На лична среща в Давос, където се провежда Световният икономически форум, проф. Мария Лептин и акад. Денков са обсъдили предизвикателствата и възможностите за пробив в европейските научни изследвания

Българският премиер участва и в дискусия на тема "Стремежът на Европа към иновации", където обяви, че за да имат успехи, европейските учени и иноватори трябва да имат възможност да експериментират повече. Така ще успеят в съревнованието със САЩ и Китай, каза още Николай Денков.

Дир.бг