Работна среща проведе днес с кметове на общини от област Шумен министърът на културата  Кръстю Кръстев. Домакин на разговорите бе областният управител Добромир Добрев.

Министърът бе придружен от заместника си Виктор Стоянов и експерти от ведомството.

“Това е първа наша среща в Шумен тя бе по-скоро опознавателна. Министерството на културата иска да е по-близо до проблемите, които срещат и имат области и общини в областта на културата. Запознахме се с конкретни въпроси, с конкретни казуси. Представяме и нашата стратегия”, каза министър Кръстев пред медиите след края на срещата.

Заместникът му Виктор Стоянов добави, че срещата е била полезна и за двете страни. “Радвам се, че тук присъстваха млади хора от общините, които са със свежи идеи и които искат да се занимават с култура и изкуство. Ние искаме да осъществим прекия контакт с тях, защото така може реално да се стигне до децентрализация и да се работи по-добре и затова сме тук”, заяви Стоянов.

Областният управител Добромир Добрев обясни, че е обсъдена идея в концепцията за Интегрирани териториални инвестиции да се включат с общ проект археологическите резервати “Мадара”, “Плиска”, “Преслав” и “Кабиюк, както и Шумен. “С помощта на министерството на културата, на регионалното развитие тези забележителности да развият общ проект, с който да могат да осъществят инвестиции в инфраструктурата. Така те ще могат да привличат повече туристи, ще развият т.нар. вътрешен туризъм, ще могат да използват потенциала си”, каза още Добрев.

ШУМ.БГ