Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е засякло тази вечер 18 китайски бойни самолета, изпълняващи "съвместни патрули в бойна готовност" около острова заедно с китайски военни кораби, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това са първите мащабни китайски военни дейности в района след изборите в Тайван.

Китай, който смята Тайван за своя отцепила се провинция, през последните четири години редовно изпраща бойни самолети и военни кораби в небето и водите около острова, с което се опитва да наложи претенциите си за суверенитет върху територията му, които тайванските власти отхвърлят.

Тайван избра в събота за нов президент на страната кандидата на Демократическата прогресивна партия (ДПП) Уилям Лай, когото Пекин неведнъж е заклеймявал като опасен сепаратист и подстрекател на война.

Тайванското министерство на отбраната съобщи, че от около 19:50 ч. тази вечер е засякло 18 китайски бойни самолета, включително няколко изтребителя Су-30, патрулиращи в близост до северните, централните и югозападните брегове на острова.

Единайсет от тези самолети са пресекли така наречената средна линия в Тайванския проток или съседни райони, в които са действали заедно с китайски военни кораби, изпълнявайки "съвместни патрули в бойна готовност", допълни тайванското министерство на отбраната.

Средната линия в Тайванския проток някога служеше за официална граница между двете страни, но понастоящем китайски бойни самолети редовно я нарушават. Китай твърди, че не признава съществуването на линията.

Тайван е изпратил свои военни сили да наблюдават китайските патрули, съобщи още министерството.

БТА