САЩ атакуваха за четвърти път в рамките само на седмица позиции на подкрепяното от Иран движение на йеменските шиитски бунтовници хуси, съобщиха агенциите.  Обстрелът е бил с ракети, изстреляни от подводници и военни кораби.

В публикация на американското Централно командване (СЕНТКОМ) в социалната мрежа "Екс" се посочва, че са били атакувани 14 ракети на йеменските шиитски бутновници, които са били заредени на установки и готови за изстрелване, предаде БТА.

"Намирайки се на пусковите установки, готови за изстрелване, тези ракети представляваха непосредствена заплаха за търговските съдове и корабите на военноморските сили на САЩ в региона, които можеше да бъдат изстреляни по всяко време, което принуди американските сили да упражнят неотменното си право и задължение да се защитават", посочи СЕНТКОМ.

Оттам допълват, че тези удари, наред с другите действия, предприети от САЩ, ще допринесат за отслабване на способностите на хусите да атакуват международното корабоплаване в Червено море, Бабелмандебския проток и Аденския залив.

"Действията на подкрепяните от Иран терористи хуси продължават да застрашават международното корабоплаване в южната част на Червено море и прилежащите морски коридори", е заявил генерал Майкъл Ерик Кърила, началник на СЕНТКОМ, според публикацията. "Ще продължим да вземаме мерки за защита на невинните моряци и техния живот и винаги ще браним нашите хора."

Местните медии съобщават още, че тази нощ са били ударени цели в провициите Ходейда, Таез, Дамар, Ал-Байда и Саада.

Преди това САЩ съобщиха, че боен дрон, изстрелян от територията на Йемен, вчера е поразил американски кораб за насипни товари, плаващ под флага на Маршаловите острови. Според съобщението има известни щети, но никой не е пострадал.

Кораб е нападнат в Аденския залив, вероятно от дрон камикадзе на йеменските хуси, съобщи и британската армия, цитирана от Асошиейтед прес.

Нападението е извършено на около 110 км югоизточно от Аден, където дрон се е ударил в плавателен съд, заяви Британската организация за морски търговски операции, която следи морските маршрути в Близкия изток. Капитанът на кораба "съобщи, че е избухнал пожар на борда, който в момента се гаси", а "властите разследват" случая.

Британската армия за момента не е идентифицирала плавателния съд и не е съобщила кого подозира, че е извършил атаката. Все още никой не е поел отговорност за нападението.

Въпреки това хусите извършиха серия подобни нападения срещу кораби в Червено море, които според казаното от тях са опит да подкрепят "Хамас" и палестинците във войната между Израел и радикалната групировка в Газа.

В същото време британската фирма за морска сигурност "Амбри" твърди, че плаващ под флага на Маршаловите острови кораб е ударен от дрон на 105 км югозиточно от Аденския залив в Йемен, се казва в изявление.

САЩ и Великобритания, с подкрепата на съюзници, нанесоха мащабни удари по хусите миналата седмица в отговор на многократните им нападения срещу международното корабоплаване в Червено море.

Американският президент Джо Байдън върна групировката в списъка на САЩ с международните терористични организации. Но хусите продължиха нападенията си.

Откакто избухна войната в Газа между Израел и палестинското движение "Хамас", хусите многократно атакуваха товарни кораби, за които твърдят, че са свързани с Израел.

Големите корабоплавателни компании все повече избягват Червено море, през което обичайно минава по около 10% от световната търговия.

Дир.бг