Лекари, сестри и помощен персонал отново излязоха по улиците на големите градове на Румъния. В Букурещ протестът се проведе пред Министерството на финансите. Демонстрантите озвучиха сградата със свирки, вувузели и тъпани и развяваха знамена и плакати с надпис “Бивши герои от пандемията”, „Изтощени“, „Да не умре здравето ви”. Те носеха кошници, пълни с вода, гевреци и тоалетна хартия, твърдейки, че само това могат да си купят с парите, които им остават след плащане на данъци и сметки.

Като основна причина за недоволството си здравните служители посочват внесения за обсъждане от НЗОК проект, чрез който бюджетът им ще бъде намален с 30 процента от 1 февруари. Лекарите се заканват да консултират само срещу заплащане и планират голям митинг и обща стачка в началото на следващия месец.

"Финансови средства има, но те трябва да се използват правилно и справедливо. Вече не приемаме гаранции за увеличение на заплатите във връзка с новия закон за заплатите. Законът трябваше да влезе в сила от 1 януари тази година, но в момента дори не е на етап завършен проект”, твърдят протестиращите, цитирани от Диджи24.

Вчера председателят на Федерацията на здравните служители "Санитас" в Букурещ Виорел Хушану се срещна с премиера Марчел Чолаку във връзка с исканията на хората в здравната система. Чолаку е поискал 10-дневна отсрочка, за да анализира исканията на здравните синдикалисти и да изчисли въздействието върху бюджета, предават местните медии.

„Представихме почти всички проблеми, които идентифицирахме в системата на здравеопазването и социалното подпомагане. Основното ни искане е да се увеличат заплатите с поне 20 процента за всички категории - от медицински сестри до лекари. Ако не получим това увеличение, сме готови да стигнем до тази обща стачка. Казаха ни, че в момента има отпуснати допълнителни около милиард евро към Министерството на здравеопазването, но парите не влизат в системата. Нека направят анализ и да видят дали не отиват в частната система”, каза председателят на “Санитас”, цитиран от Диджи24.

БТА