Медиците от Родилно отделение на шуменската болница отбелязаха днес с тържество Деня на родилната помощ 21 януари. Празникът и тази година обаче е белязан от сериозния недостиг на лекари специалисти.

 „Основният проблем пред отделението е кадровият проблем и то по отношение на лекарския състав. Това е общо взето проблем пред всяко АГ отделение в голям град. Когато аз започвах работа бяхме над 20 лекари специалисти, а сега сме 7. Вярно е, че обемът от дейности се сви, раждаемостта намалява всяка следваща година, но  при всички случаи има недостиг от поне трима-четирима лекари“, каза началникът на Родилно д-р Ивайло Балабанов

В момента в отделението му няма млади лекари, които да специализират АГ. Същевременно, седмината работещи лекари са на средна възраст над 50 години. 

„Така се стекоха нещата, че никой от завършващите млади лекари не иска да работи тежка медицинска специалност. Така е не само при нас, така е и в специалностите  „Хирургия“ и в „Анестезиология и реанимация“. Предпочитани са специалностите, при които няма толкова много професионален риск, съответно дават възможност и за по-бърза реализация и по-добра финансова компенсация“, обясни д-р Балабанов.

Той все пак отчете добра изминала година за отделението – без сериозни случаи. През 2023 г. са извършени 690 раждания, от които 339 естествени и 251 с цезарово сечение. Родени са и 10 двойки близнаци.

За празника в отделението дойдоха кметът на Шумен Христо Христов, директорът на Филиала за сестри и акушерки към варненския Медицински университет доц. Теодора Евтимова, представители на партньорски организатори и благодарни родители.

"Днес съм тук пред вас, за да ви поздравя с професионалния празник. Искам да ви уверя, че в наше лице вие имате пълна подкрепа и тя ще бъде насочена най-вече по отношение на социално-битовото осигуряване, ако намерите подходящи лекари, така и в посока подобряване техническото ви оборудване, за да може жените от община Шумен да раждат при вас в най-добри условия“, каза кметът Христов.

Изпълнен бе традиционният за Бабинден ритуал Измиване на ръце. Ръцете на лекарите и акушерките с вода поля главната сестра на МБАЛ-Шумен Румяна Желязкова.

ШУМ.БГ