Общо седем държави спряха финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees - UNRWA), след като тя съобщи в петък, че разследва няколко свои служители по подозрения, че са замесени в нападението на ислямисткото движение "Хамас" от ивицата Газа срещу Израел преди повече от три месеца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Още същия ден Съединените щати първи обявиха, че преустановяват отпускането на средства за агенцията. В събота Великобритания на свой ред спря парите за тази структура от системата на ООН.

"Великобритания е ужасена от твърденията, че служители на агенцията на ООН са участвали в нападението срещу Израел на 7 октомври - чудовищен терористичен акт, който правителството на Великобритания многократно е осъждало" се казва в изявление на британското външно министерство.

Други пет западни държави - Канада, Австралия, Италия, Нидерландия, Финландия - предприеха аналогични мерки. Германия изрази безпокойство по повод твърденията, но засега ще се въздържи от спиране на финансирането. Швейцария на свой ред каза, че ще изчака да дойде повече информация, преди да реши как да постъпи.

Ръководителят на европейската политика Жозеп Борел каза, че ЕС "ще прецени по-нататъшните си действия и ще си извлече поуки въз основа на резултатите от пълното и всеобхватно разследване".

Израелският министър на външните работи Израел Кац междувременно прикани и други страни да последват техния пример. Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци трябва да бъде "заменена от агенции, отдадени на истинския мир и развитие", призова също Кац.

Палестинското министерство на външните работи разкритикува, според него, израелската кампания срещу Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци.

"Хамас" от своя страна осъди прекратяването на договорите на служители на агенцията "въз основа на информация, получена от ционисткия враг".

От началото на войната в ивицата Газа, избухнала след нападението на ислямисткото движение срещу Израел на 7 октомври, Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци не спира да предупреждава, че почти не може да изпълнява своите задължения в крайбрежната палестинска територия, където настъпи хуманитарна катастрофа.

Разследване на "шокиращите твърдения"

Агенцията съобщи, че е започнала разследване срещу няколко свои служители по подозрение, че са замесени в атаките на палестинската ислямистка групировка "Хамас" срещу Южен Израел.

"Израелските власти предоставиха на UNRWA информация за предполагаема замесеност на няколко нейни служители в ужасяващите атаки срещу Израел от 7 октомври", каза Филип Лазарини, който оглавява службата на ООН. "За да се запази възможността UNRWA да доставя хуманитарни помощи, взех решение за незабавно прекратяване на договорите с въпросните служители и за започване на разследване, което да установи истината без никакво отлагане", допълни той.

Лазарини не оповести броя на служителите на UNRWA, за които се предполага, че са замесени в атаките, нито в какво точно се изразява тяхната съпричастност. Милър обаче посочи, че става въпрос за 12 души.

"Всеки служител на UNRWA, който е замесен в терористични актове", ще бъде подведен под отговорност дори и чрез наказателно преследване, подчерта Лазарини.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е ужасен от обвиненията, предаде неговият говорител Стефан Дюжарик.

Гутериш поиска от Лазарини да проведе разследване и да гарантира, че всеки служител на УНВРА, който се окаже, че е участвал или насърчавал атаките от 7 октомври, ще бъде незабавно уволнен и предаден за евентуално наказателно преследване. "Ще се направи спешен, обстоен и независим преглед на UNRWA", допълни Дюжарик.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци е създадена през 1949 г. след Първата арабско-израелска война. Организацията предоставя на палестинците в Газа, Западния бряг, Йордания, Сирия и Ливан хуманитарна подкрепа в областта на училищното образование, първичните здравни грижи и др.

ООН осигури хуманитарна помощ и даде подслон на хората, бягащи от въздушните удари и сухопътната офанзива на Израел след атаката от 7 октомври, при която по данни на Тел Авив са бяха убити 1200, а 253 са бяха взети за заложници.

"Тези шокиращи твърдения са направени в момент, в който над 2 000 000 души в Газа зависят от животоспасяващата помощ, която агенцията предоставя всекидневно след началото на войната", каза Лазарини.

Най-големите спонсори на UNRWA са САЩ, Германия и ЕС. Те многократно заявиха, че са на ръба на възможностите си да предоставят хуманитарни помощи на хората в Газа.

Дир,бг