Минимален брой смени на министри в кабинета при предстоящата ротация ще даде по-голямо спокойствие на обществото, коментира тази вечер пред журналисти във Варна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, цитиран от БТА.

По думите му формацията ще подкрепи Мария Габриел да заеме поста на министър-председател, Николай Денков да бъде със специален статут на вицепремиер, Асен Василев да бъде финансов министър.

Ако има министри, които не са си свършили работата и не са си изпълнили програмата, трябва да бъдат ревизирани, допълни Петков. Според него оценката трябва да се даде от Габриел и Денков. Да се правят смени за чисто политически цели не е целесъобразно, коментира Петков.

Петков каза още, че при вземането на решения за смени в кабинета трябва да се имат предвид и оценките на браншовите организации. По думите му вече се дават такива, но са твърде разнопосочни.

Петков каза още, че правителството, с подкрепата на парламента, разработва антиинфлационна програма по категории, която да позволи до няколко месеца инфлацията в страната да стане една от най-ниските в Европейския съюз. Той добави, че се водят разговори и с мобилните оператори, като идеята е да се намери компромис и цените да останат приемливи. Целта е инфлацията в страната да падне чрез различни мерки, но като се има предвид, че пазарът е свободен, посочи Петков. По думите му след разговорите с мобилните оператори, ще се предприемат стъпки в областта на храните.

За предстоящите евроизбори Петков съобщи, че партията ще подреди листата си след провеждането на вътрешни избори. Водачът ѝ ще бъде Никола Минчев. Кои ще заемат останалите места обаче ще реши чрез гласуване Общото събрание, обясни Петков. Според него този демократичен подход ще докаже, че целта на тяхната партия и начинът, по който управляват, е да се издигат независими хора, на конкурентен принцип, а не посочени от София. Всеки ще има равен шанс да се състезава да бъде в листата за евродепутати, обобщи Петков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" коментира и изграждането на ветропаркове в морето.

Изграждането на ветропаркове в морето по никакъв начин не бива да бъде в ущърб на гражданите и на черноморските общини, заяви Петков в отговор на въпрос на журналисти за реакцията на рибарите и туристическия бранш срещу приетия на първо четене закон за вятърни паркове в морските пространства.

Според него такива инсталации ще диверсифицират производството на енергия у нас, но те трябва да бъдат на места, където няма да оказват ефект върху туризма, местните общини и поминъка на рибарите. Това, което трябва да се направи, е да се прецизират текстовете в проектозакона между първо и второ четене, така че да няма негативни ефекти, посочи Петков. И уточни, че ветроинсталации на 20 километра навътре в морето биха помогнали за повишаване производството на зелена енергия, стига да не пречат на екосистемите във водата.

Кметът на Варна Благомир Коцев допълни, че за него туризмът и рибарският сектор са приоритети и ще следи темата. Ако не пречат на тези сектори, полетата с перки ще бъдат полезни за енергетиката на държавата, посочи кметът.

Дир.бг