Няма никакви основания за протестите на земеделците. Неслучайно се организират преди предстоящата ротация на кабинета, заяви премиерът Николай Денков в присъствието на земеделския министър Кирил Вътев, на когото фермерите поискаха оставката.

Премерът подчерта, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които може да се окажат на печалба за 2023 г., нито с държавни, нито с европейски средства.

Николай Денков изрази недоумение защо зърнопроизводителите не желаят да докажат евентуални загуби през данъчните си декларации, които така или иначе са длъжни да подадат. "Подаването на годишна данъчна декларация е задължение за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите за 2023 година е необяснимо", каза министър-председателят.

Той посочи, че по данни на НАП зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните няколко години.

"През 2018-2019-2020 г. декларираната печалба е между 900 млн. и 1 млрд. лв. За 2021 г. печалбите скачат на 2 млрд., а през 2022 г. вече са декларирани печалби от 3 млрд. лв. Дали през 2023 г. секторът на зърнопроизводството е на загуба предстои да видим от финансовите отчети", заяви акад. Денков.

"За 2023 г. земеделските стопани са получили общо над 3 млрд. лв. европейско и национално финансиране и мерки. За второто шестмесечие, откакто нашето правителство управлява, са дадени над 1,7 млрд. лв., за да могат да работят нормално", продължи премиерът.

Очакваме да продължим диалога със зърнопроизводителите, за да уточним текста и да подпишем новия меморандум за съвместни действия, съгласуван с тях, добави той.

Денков застана зад земеделския министър и беше категоричен, че "искането на оставка на Кирил Вътев е политическо".

"Показаните аргументи са несъстоятелни", каза премиерът.

Денков отказа да коментира дали Кирил Вътев ще запази поста си, като посочи, че все още не са завършили разговорите с вицепремиерката Мария Габриел, която трябва да поеме министър-председателския пост след предстоящата ротация.

По-рано днес след среща с представители на земеделски организации стана ясно, че все пак от утре те излизат на протест и ще блокират възлови места и пътни артерии в страната, като продължават да настояват за оставката на земеделския министър. От Националната асоциация на зърнопроизводителите обявиха, че протестните действия ще бъдат безсрочни - дотогава, докогато не бъдат изпълнени исканията им.

Дир.бг